Türkiye’yi 2028 yılına taşıyacak cumhurbaşkanlığı ve milletvekilliği seçimlerine yönelik ilk kez bir parti kendi seçmen kitlesinde anket yaptı.

Bu partinin şimdiye kadar anket yaptığı ya da anketlerle gelişmeleri izlediği yönünde biz gazetecilerin kulağına duyum gelmediğini de belirteyim.

Ankette Millet İttifakı’nın ilk turda yüzde 53 oya ulaştığı belirlenmiş.

Bu oran da bir şekilde Kılıçdaroğlu cephesine iletilmiş.

Söz konusu anketle ilgili ısrarla detay verilmek istenmiyor.

Öyle ki hangi yöntemi kullandıkları ya da herhangi bir anket firmasına yaptırdıklarını bile saklıyorlar.

Aracı olmasını rica ettiğimiz hatırı sayılır kişiler sonrası parti ismi kullanılmaması ve sadece küçük bir detayının yazılması konusunda anlaştık.

Geçen hafta sonu kulağımıza gelen ankete göre ilk turda Millet İttifakı’nın yüzde 53 orana ulaşmasının haricinde başkaca detaylar da dikkat çekiyor.

En önemli detay Kılıçdaroğlu cephesine anketin verileri aktarılırken, bir riske dikkat çekildiğini belirteyim.

Ankette Memleket Partisi’nin yani Muharrem İnce’nin alabileceği maksimum ve minimum oyla ilgili bilgiler var.

Memleket Partisi’nin yüzde 3 ila 5 arasında bir oy potansiyelinin bulunduğu gözlenmiş.

İnce cephesinin seçimlere Millet İttifakı’ndan bağımsız girmesi halinde, alabileceği bu oranlardaki oy ile ciddi bir risk oluşturabileceği Kılıçdaroğlu cephesine anlatılmış.

Bu nedenle Muharrem İnce’nin Millet ittifakını desteklemeye razı edilmesi konusunda uyarı yapılmış.

Anket ve anketteki sorular Türkiye’deki seçmen kitlesinin olayları okuyuş şekli ile ilgili de bazı ilginç detayları veriyor.

Mesela HDP’nin yer aldığı Emek ve Özgürlük İttifakı’nın önceliklerine yönelik Kürt seçmende farklı bir söylemin oluştuğu görülüyor. Mesela LGBT+ ile ilgili bakış açısı…

İttifakla seçime girecek olan HDP’nin bugünkü mevcut milletvekili sayısına ulaşma konusunun riskli olduğu gözlenmiş.

Ankete katılanların kafasında Meral Akşener cephesinin Millet İttifakı’nı yarı yolda bırakabileceği fikri gözleniyor. Nitekim Yavuz Ağıralioğlu’nun istifası anketteki bazı soruların cevabı niteliğinde sanki…

Fazla detay vermeyeceğim sözümüz üzerine detayları burada keselim.

Yoksa hangi parti tarafından yapıldığı anlaşılacak, biz de sözümüzü çiğnemiş olacağız…

İlk turda yüzde 53 oy ile ilgili bilgileri Kılıçdaroğlu ile İnce görüşmesinin sonrasında yazmayı daha doğru buluyordum.

Çünkü Muharrem İnce’nin ‘marke edilmesi’ önerisi/uyarısı üzerine Kılıçdaroğlu cephesinin harekete geçip geçmemesi ve görüşme sonrası ortaya çıkacak söylem önemliydi.

Ancak Kılıçdaroğlu-İnce görüşmesinden ilk anda gelen bilgilerin içeriğine bakılırsa anketçi partinin uyarısının yersiz olmadığı anlaşılıyor.

İlk turda yüzde 53’lerdeki Millet İttifakı’nın oyunun, İnce’nin bağımsız olarak seçimlere katılması nedeniyle yüzde 48-50 aralığına sıkışabileceği görülüyor.

Eğer ikili arasındaki görüşmenin içeriğinde herhangi bir gelişme olmazsa, Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci tura kalma ihtimali oldukça yüksek.

İkinci turda ise Cumhur İttifakı’nın 50+1’i almak için kime/kimlere ya da hangi partilere hangi destekleri vereceğini kestiremiyoruz.

Bu nedenle Millet İttifakı’nın ilk turda seçimleri alması için etrafında hiçbir küskünü unutmaması, hemen herkesin gönlünü alması gerekiyor.