Tansu Çiller’i hatırlayın. Seçimlere giderken, millete araba ve ev anahtarı olarak 2 anahtar sözü veriyordu. 
Sonra millet yüzde 95’lerde enflasyonda boğulurken, kendisi de Türk siyasi hayatından silindi de çoluk çocuğumuz kurtuldu.
Şimdi de seçimlere gidiyoruz…
Cumhurbaşkanı Erdoğan da bir seçim stratejisi olarak, bir televizyon programında, en düşük emekli aylığının 5 bin 500 liradan 7 bin 500 liraya artırma kararı aldıklarını açıklayarak müjdeledi.
Ama doğrusu Erdoğan’ın müjdesini verdiği 2 bin liralık artış, herkesin emekli olarak aldığı esas aylık kazancında artış anlamına gelmeyecek. 
Anlatalım…
Varsayalım SSK’dan emekli biri 9 bin 500 TL emekli aylığı alıyor. 
Müjde olarak verilen 2 bin TL’lik artış 7 bin 500 liranın üzerindeki kişilere yansımayacak baştan belirtelim. 
Ancak bir emekli vatandaşın emekli aylığı 5 bin 400 lira iken, geçen aylarda yapılan artışla bu rakam 5 bin 500’e tamamlanmıştı hatırlarsanız, işte şimdi o tutar 7 bin 500 TL’ye çıkarılacak. 
Ancak memur ve memur emeklilerine ocak ve temmuz aylarında yapılan artışlarda TBMM’de ‘mevcut emekli aylıklarına yüzde şu oranda artış yapılacak’ denilecek şekilde düzenleme olursa, işte o zaman emekli kişiye yapılan bu 2 bin TL’lik artış da dahil son aldığı aylığında artış olacak anlamına geliyor.
Yani varsayalım temmuz ayında emekliye yüzde 30 zam verildi ve kanun düzenlemesine yukarıdaki not düşülerek yapıldı ise 5 bin 500 TL’den 7 bin 500 TL’ye çıkarılan maaşa yüzde 30 yapılacağı anlamına gelecek. 
Ancak TBMM’deki düzenlemede ‘mevcut emekli aylığı’ notu düşülmezse işte o zaman kişinin emekli aylığına esas maaşı yani 7 bin 500 TL’ye çıkarılan maaşına artış baz alınacak. 
Ne demek istiyoruz?
Emeklinin 5 bin lira olan emekli maaşı daha önce 500 lira artırılarak 5 bin 500 lira olmuştu. Bu maaş şimdi 2 bin liralık artışla 7 bin 500 lira olacak. 
Böylece 5 bin lira olan maaşı yüzde 30 ile 6 bin 500 liraya çıkacak. Ancak bu tutar 7 bin 500 liranın altında olduğu için emekliye 7 bin 500 lira ödenecek. 7 bin 500 liraya çıkarılan aylığa yüzde 30 artış olamayacak. 
Dolayısıyla emeklinin ‘kök’ olarak bilinen aylığı aynı kalacak. 
Bütün emeklilerin yararlanması için peki ne yapılmalı?
Öncelikle en düşük emeli aylığının asgari ücrete eşitlenmesi ve bütün emekli aylıklarına miktarsal oranda zam yapılması gerekiyor.
Burada bir not düşelim…
Buna benzer uygulama geçmişte de yapıldı. Özellikle 4/b olarak nitelendirilen Bağ-Kur emeklilerinin aylığı ödenen prime göre düşük bağlanıyor. En düşük emekli aylığının artırılması demek, prim gün sayısı ve prime göre bağlanan aylığın belirlenen en düşük aylıktan düşük olması halinde yukarıya çekilmesi demektir.