Esnaf da, işçi de, her türlü emekçi de yalnız... Ne sarı sendika, ne esnaf odaları ne de rahatı yerinde odalar ve borsalar...

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, esnafın sorunlarını ve taleplerini Radyo Sputnik’te yayınlanan İsmet Özçelik’le Ankara Farkı programında anlatmış. Palandöken, şu mesajları vermiş:

“Şimdi esnafın ömrü 3 sene. 25-30 senelik kimseye rastlayamıyorsunuz. Aslında 6 ay sonra başlıyor kapatmaya. Oraya aldığın eşya heba oluyor. Bunları ‘öldü’ parasına satıyorsun. Dükkanı kapatmakla da kalmıyorsun bundan sonraki yaşamında onu ödemek için mücadele başlıyor. 3 yıl ayakta kalan çok başarılı, ödüllendirilmesi gereken insandır.”

Esnafın geldiği hal bu...

Bir de esnaf kuruluşunun en tepesinde bulunan Başkan'ın görevde kalma sürelerine bakalım...

Bendevi Palandöken, 1978 yılında kurduğu Ankara Bakkallar Bayiler Esnaf Kredi ve Kefalet Kooperatifi’nin Başkanlığını da halen yapmaktadır. Bendevi Palandöken, 1984 yılında Türkiye Bakkallar ve Bayiler Federasyonu Yönetim Kurulu üyeliğine seçilmesinin ardından Başkanvekilliği görevinde bulunmuş, 1990 yılında yapılan genel kurulda Federasyon Başkanlığına seçilmiş ve bu görevini de halen devam ettirmektedir.  1996 yılında Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) yönetim kurulu üyeliğine seçilen Palandöken, 1999 yılında seçildiği Başkanvekilliği görevinin ardından, 2007 yılında Konfederasyon Genel Başkanlığına seçilmiştir.

Bu da Başkan 'ın sicili...

Ona da ödül gerek...

Bir başka haber...

İstanbul Taksiciler Esnaf Odası'nın  (İTEO) yapılan zammı beğenmeyerek yeni zam talebinde bulunması üzerine İstanbul Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği (İSTESOB), "UKOME tarafından belirlenen tarifede değişiklik yapma yetkimiz yok" açıklamasını yaptı. Teklifte indi-bindi ücretine yüzde 100 zam talep edilmişti...

Bir madalya da buraya...

Gerçekten zekamızla dalga geçen bir sistemdeyiz...

Mesela bütün ticaret, sanayi odaları ile borsaların başı TOBB'a bakalım...

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, 365 Oda ve Borsayı ve 1,5 milyon üyeyi kapsayan, Türkiye’nin en büyük iş kuruluşu olan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB)’da bir yıl süren Başkan Yardımcılığı görevinin ardından, 2001 yılında yapılan seçimlerde Başkan olarak göreve gelmiş ve 2002, 2005, 2009, 2013 ve 2018 yıllarında yeniden TOBB Başkanı seçilmiştir.

Bir alkış da buraya...

Düşünsenize, üç yıllık esnaflık ömrünüz var ama birileri çeyrek yüzyıldır aynı görevde...

Alkış tabi....

Madem Ankara'dayız. Bir örnek daha...

2005 yılında Ankara Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği(ANKESOB) başkanlığı görevine geldi. Hem oda başkanlıkları hem de birlik başkanlığı görevini birlikte sürdürmektedir. Halen Akyurt Şoförler Odası başkanlığı görevini de sürdürmektedir. 

Bu da Mehmet Yiğiner...

Aferin başkanlara , esnaf bitmiş ama onlar mücadelelerine devam etmiş...

Peki sorar mısınız neden böyle diye...

Sormazsanız, sorun yok alkışa devam...

Sorarsanız, sorun tepede...

Yani sistemin tam kalbinde...

Siyasi partiler kanunu neden değişmiyorsa bu da ondan değişmiyor...

'Anayasayı değil bu yasaları değiştirin' deyin...

Herşey daha güzel olur...

Büyük bir garip düzenin figüranlarıyız...

Esnaf da, işçi de, her türlü emekçi de aslında yalnız...

Ne sarı sendika, ne yıllardır koltuktan kalkmayan esnaf odaları ne de rahatı yerinde odalar ve borsalar...

Her şey baştan başlamalı..

Bembeyaz...