Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye İhracatçılar Meclisi Olağan Genel Kurulu'ndaki konuşmasında enflasyon ve ekonomideki duruma ilişkin "Enflasyonda en zor dönemin artık geride kaldığına inanıyoruz" dedi.

Bu Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ilk kez kullandığı bir ifade değil.

Belki daha da vardır ama Google'da kaba bir tarama ile aynı ifadenin Erdoğan'ın 2018 yılından 2024'e 4 ayrı konuşmasında yer aldığı ortaya çıkıyor. 

Cumhurbaşkanı, bu süreçte ekonomideki bozulma için ABD'yi, makro ekonomik tabloyu, pandeminin bütün dünyada yarattığı tahribatı, iç piyasada fiyatları şişirenleri sorumlu tutmuş...

Hükümetin politikaları, ekonomide yapılan yanlışlardan ise hiç bahsetmemiş.

Bu süreçte Cumhurbaşkanı'nın açıklamaları ve ekonominin o anki durumu yaklaşık olarak şu şekilde...

* 1 Ekim 2018 TBMM Genel Kurulu, 27. Dönem 2. Yasama Yılı başlangıcı dolayısıyla Meclis'e seslenen Erdoğan:

En zorunu geride bıraktık: Türkiye'yi yeniden yükselişe gerçemeye kararlıyız. Milletimizden biraz daha sabırlı olmasını, ülkesine ve yönetimine güvenmesini istiyorum. En zorunu geride bıraktık. Bu günleri de geride bırakacağız."

Erdoğan, 2018 yılında en zoru geride bıraktık derken…

Dolar kuru 6 lira…

Enflasyon yüzde 20...

* 4 Ocak 2022 Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, partisinin genel merkezinde Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısı'ndaki konuşmasındaki ifadeleri şöyle:

En zoru geride bıraktık: Sıkıntılar da yaşamıyor değiliz. Döviz kurundaki dalgalanma ve fiyatlardaki yükseliş gibi hadiseleri dikenler, çakıllar olarak görüyoruz. Bunları kısa sürede geride bırakacak ve ülkemizi dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasına dahil edeceğiz. Açıkladığımız tedbir paketi ile dolar üzerindeki köpüğü almıştık, enflasyon üzerindeki köpüğü de alarak ülkemizi bu görüntüden kurtaracağız. Yeni ekonomi programımızda istihdamı önceliklerimizin başına koyma sebebi vatandaşlarımızın işine ve aşına halel getirmemektir. En zoru geride bıraktık. Bundan sonra hedeflerimize adım adım yaklaştığımızı gösterme vaktidir. 

Bu sırada,

Dolar kuru 18, 73 lira...

Enflasyon yüzde 48,69

* 6 Aralık 2023'te Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Kabine Toplantısı sonrası yaptığı konuşmada şöyle diyor: 

Enflasyonda en zoru geride kaldı: İnsanımızı günlük hayatta sıkıntıya sokan meseleleri bire birer çözüme kavuşturuyoruz. En zoru geride kaldı. İnşallah bundan sonra hep birlikte daha iyiye gideceğiz. Enflasyonu yavaş yavaş kontrol altına alıyoruz. Salgın ve küresel krizlerle sarsılan makro finansal istikrarı güçlendirecek adımları kararlılıkla atıyoruz. Yılın üçüncü çeyreğinde yüzde 5,9 oranında büyüyerek OECD ülkeleri arasında en iyi performansı gösteren ülke olduk. Kaliteli ve sürdürebilir büyüme hedefimizden en küçük sapma yoktur.

O tarihteki veriler,

Dolar kuru 28,91 lira...

Enflasyon yüzde 64,77...

* Ve 8 Haziran 2024 tarihinde Türkiye İhracatçılar Meclisi Olağan Genel Kurulu'nda  konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan:

Enflasyonda en zor dönemin artık geride kaldığına inanıyoruz: Şimdi programın sonuçlarını daha net göreceğimiz yeni bir döneme dezenflasyon sürecine giriyoruz. Geçmişte enflasyonu nasıl tek haneye indirdiysek inşallah aynı başarıyı tekrar yakalayacağız. Türkiye ekonomisi bu sürecin sonunda çok farklı bir lige yükselecektir. Belirsizliklerden kurtulduğumuzda bu yeni dönemin başaktörü Türkiye olacaktır. Merkez Bankamızın döviz rezervleri 143,6 milyar dolara yükseldi. Türkiye'nin şaha kalkmasını istemeyenlere prim vermeyelim, biz işimize bakalım."

Açıklama günü durum,

Dolar kuru 32,20 lira  

Enflasyon da yüzde 68,80...

Uluslararası finans kuruluşları tek haneli enflasyon için her şey yolunda giderse ortalama 3 yıl sonrayı işaret ediyor. 

Sayın Cumhurbaşkanı sürekli "En zor dönemin geride kaldığını" söylüyor...

İnsan düşünmeden edemiyor: En zor dönem geride kaldı da biz mi kaçırdık...