Böbrek nakli gerçekleştirilen hastanın Weymouth, Massachusetts'ten son dönem böbrek hastalığı tanısı konan 62 yaşındaki Rick Slayman olduğu bildirildi.

Slayman, 11 yıldır hastanenin nakil programının hastası. Bu Slayman'ın ilk böbrek nakli değil. Uzun yıllar diyabet ve yüksek tansiyonla yaşadıktan sonra 2018 yılında bir insandan böbrek aldı. Bu böbrek, beş yıl sonra başarısızlık belirtileri göstermeye başladı ve 2023'te diyalize yeniden başladı.

Slayman, geçen yıl kendisine son dönem böbrek hastalığı teşhisi konduğunda doktorlarının domuz böbreğini denemesini önerdiğini söyledi. Slayman yazılı açıklamasında, "Bunu sadece bana yardım etmenin bir yolu olarak değil, aynı zamanda nakil ihtiyacı olan binlerce insanın hayatta kalması için umut sağlamanın bir yolu olarak gördüm." dedi.

Doğal gaz desteği sona erdi; Faturalara aylık 150 TL artık yansıyacak Doğal gaz desteği sona erdi; Faturalara aylık 150 TL artık yansıyacak

Legorreta Klinik Nakil Toleransı Merkezi'nin yöneticisi ve operasyonu gerçekleştiren cerrah Dr. Tatsuo Kawai, organın insan böbreğiyle tam olarak aynı büyüklükte olduğunu söyledi.

Kawai, böbreği yerleştirdiklerinde hemen "pembeleştiğini" ve idrar çıkarmaya başladığını belirtti.  Kawai bir haber brifinginde "Gerçekten şimdiye kadar gördüğüm en güzel böbrekti" ifadesini kullandı.

Perşembe günkü basın toplantısında doktorlar, Slayman'ın durumunun iyi olduğunu ve yakında hastaneden taburcu edilmesinin beklendiğini söyledi.

Daha önce kalp nakledildi ancak hastalar öldü

Bu, bir domuz organının yaşayan bir insana yapılan üçüncü nakil. İlk iki nakil, diğer nakil seçenekleri tükenen canlı hastalara nakledilen kalplerdi. Organlar, özellikle zor durumlardaki hastalar için deneysel tedavilerin kullanılmasına izin veren özel kurallar çerçevesinde nakledildi. Her iki hasta da organlarını aldıktan haftalar sonra öldü.

CNN'in haberine göre, ABD'de her gün 17 kişi organ beklerken ölüyor. Böbrekler arzı en az olan organ. Organ Tedarik ve Nakil Ağı'na göre 2023 yılında yaklaşık 27 bin böbrek nakledildi, ancak yaklaşık 89 bin kişi bu organlar için bekleme listesindeydi.

Uzmanlar, nakillerin donör organ sıkıntısının çözümünde kritik bir rol oynayabileceğini söylüyor.

Editör: Ömür Ünver