Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından salgının ilan edilmesinin üzerinden iki hafta geçtikten sonra konuşan Sınır Tanımayan Doktorlar (MSF) başkan yardımcısı Dr. Alan Gonzales, daha önce hiç bu kadar kısa sürede "bu kadar çok vaka" kaydedilmediğini söyledi.
Onun yorumları, DSÖ başkanı Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus'un, virüsü kontrol altına alma çabalarını denetlemek üzere Kongo'nun en kötü etkilenen bölgesi olan doğu Kongo eyaleti Ituri'yi ziyaret etmesi sırasında geldi.
Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nde şu anda 1.000'den fazla şüpheli Ebola vakası ve en az 246 ölüm bulunuyor. Komşu Uganda ise dokuz doğrulanmış vaka ve bir ölüm bildirdi.
Gonzalez, yaptığı açıklamada, "Ituri eyaletinde Ebola hastalığı salgınının ilan edilmesinin üzerinden iki hafta geçti ve durum son derece endişe verici" dedi.
"Daha önce hiçbir Ebola salgını, ilan edildikten bu kadar kısa süre sonra bu kadar çok vaka kaydetmemişti," diyen yetkili, sahadaki ekiplerinin "salgının hızlı yayılımına henüz yetişememiş bir müdahaleye tanık olduklarını" vurguladı.
Gonzalez, "Bugünkü gerçek şu ki, bu salgının gerçek boyutunu ve ciddiyetini kimse bilmiyor. Her gün yeni şüpheli vakalar bildiriliyor, ancak yüzlerce örnek henüz test edilmemiş durumda." diye konuştu.
Gonzalez, salgını kontrol altına alma çabalarının ve insani yardım teslimatlarının, sınır ve havaalanı kapatmaları da dahil olmak üzere "önemli kısıtlamalar" nedeniyle geciktiğini sözlerine ekledi.
Dünya Sağlık Örgütü, Kongo Demokratik Cumhuriyeti'ndeki devam eden çatışmaların Ebola salgınına müdahaleyi önemli ölçüde engellediği konusunda defalarca uyarıda bulundu.
Cumartesi günü Ituri'nin eyalet başkenti Bunia'ya varan Tedros, ekibiyle birlikte Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nde "müdahalenin nasıl gittiğini ve yardım edilmesi gereken zorluklar olup olmadığını görmek" için bulunduklarını söyledi.
Salgının merkezindeki toplulukların hastalıkla mücadelede daha büyük rol oynamaları gerektiğini vurgulayan yetkili, bu toplulukların "sorunları daha iyi anladıklarını ve çözümü de bildiklerini" söyledi.
Ebola virüsleri normalde hayvanları, özellikle meyve yarasalarını enfekte ediyor, ancak insanlarda görülen salgınlar bazen enfekte hayvanları yediklerinde veya onlarla temas ettiklerinde başlayabiliyor.





