Birleşmiş Milletler (BM), bu ay Beyt Hanun, Beyt Lahiya ve Cebaliye'de tahmini 65 bin ila 75 bin kişiye destek sağlama girişimlerinin reddedildiğini veya engellendiğini, bunun sonucunda fırın ve mutfakların kapatıldığını bildirdi.

BM tarafından bu ayın başlarında yapılan bir değerlendirmede, Gazze'nin kuzeyinde kıtlığın yakın bir gelecekte yaşanması ihtimalinin yüksek olduğu belirtiliyordu.

İsrail ordusu, altı haftadır devam eden saldırılarının Hamas militanlarının yeniden toparlanmasını hedef aldığını ve sivillerin tahliyesini kolaylaştırdığını ve hastanelere malzeme ulaştırdığını iddia ediyor.

Yüzlerce kişi hayatını kaybederken, 100 bin ila 130 bin kişi de BM'nin barınma, su ve sağlık hizmeti gibi temel kaynakların ciddi şekilde sınırlı olduğunu belirttiği Gazze kentine göç etti.

İnsani İşler Koordinasyon Ofisi'ne (OCHA) göre, BM kuruluşları 1-18 Kasım tarihleri ​​arasında Kuzey Gazze vilayetinin kuşatma altındaki bölgelerine 31 misyon planladı.

Bunlardan 27'si İsrail makamları tarafından reddedilirken, diğer dördünün çalışmaları ciddi şekilde engellendi. Yani planlanan yardımların tamamı engellendi.

3, 6, 12 aylık reelde külçe altın kazandırdı 3, 6, 12 aylık reelde külçe altın kazandırdı

BM sözcüsü Stéphane Dujarric, New York'ta gazetecilere yaptığı açıklamada, "Bu, IPC Kıtlık İnceleme Komitesi'nin sadece 11 gün önce, Gazze'nin kuzeyindeki bazı bölgelerin kıtlık tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu ve haftalar değil, günler içinde acil eylem gerektiğini söylemesinin ardından gerçekleşiyor. Sonuç olarak Kuzey Gazze vilayetindeki fırınlar ve mutfaklar kapandı,  çocuklar, hamile ve emziren kadınlar için beslenme desteği askıya alındı ​​ve su  tesislerinin yakıt ikmali tamamen engellendi" dedi.

Dujarric, tıbbi malzeme ve yakıt konusunda "umutsuzca yaşanan kıtlıklar" nedeniyle, zorlukla çalışan üç hastaneye erişimin de ciddi şekilde kısıtlandığını söyledi.

Dünya Sağlık Örgütü öncülüğündeki bir heyet pazar günü, Beyt Lahiya'daki Kemal Advan Hastanesi'ne 10 bin litre yakıt ulaştırmayı başardı ve 17 hasta, üç refakatsiz çocuk ve 22 bakıcıyı Gazze Şehri'ndeki Şifa Hastanesi'ne nakletti.

Ancak Dujarric, yardım görevlilerinin hastaneye ulaşmadan önce tüm gıda malzemelerini ve taşıdıkları tıbbi malzemelerin bir kısmını İsrail askeri kontrol noktasına indirmek zorunda kaldıklarını vurguladı.

Gazze'nin Hamas'a bağlı sağlık bakanlığı, hastanede 85 hastanın "asgari düzeyde sağlık hizmeti" aldığını ve giderek artan sayıda yetersiz beslenme vakasını tedavi etmek için çocuk maması ve bebek mamasına ihtiyaç duyulduğunu söyledi.

Salı gününden bu yana acil servise yetersiz beslenme belirtileri gösteren 17 çocuk getirildiği ve yaşlı bir adamın şiddetli susuzluk nedeniyle hayatını kaybettiği duyuruldu.

İsrail Savunma Kuvvetleri'nden (IDF) henüz bir açıklama yapılmadı. Gazze'deki insani işlerden sorumlu İsrail askeri birimi Cogat'ın verilerine göre, 17 Kasım itibarıyla 472 yardım kamyonu Erez Batı kapısından Gazze'nin kuzeyine girdi, ancak bu yardımların kuşatma altındaki bölgelere girmesine izin verilip verilmediği konusunda bilgi yer almadı.

Cogat ayrıca Gazze'deki sivil halka yönelik geniş kapsamlı insani müdahaleleri kolaylaştırmak amacıyla uluslararası ortaklarla çalışmaya devam ettiğini iddia etti.

Gazze Sağlık Bakanlığı'nın verilerine göre, şu ana kadar Gazze'de 43 bin 980'den fazla kişi öldürüldü.

ABD 4'üncü kez veto etti

Bu arada, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde (BMGK), Gazze'de acil ateşkes, esirlerin bırakılması ve açlıktan ölümlerin engellenmesi talep edilen karar tasarısı, ABD tarafından 4. kez veto edildi.

15 üyeli BMGK'da, 10 seçilmiş üye olan Cezayir, Ekvador, Guyana, Malta, Mozambik, Güney Kore, Sierra Leone, Slovenya ve İsviçre tarafından sunulan karar tasarısı oylamaya sunuldu.

ABD, karar tasarısını veto etti. Diğer 14 üye, tasarı için "evet" oyu kullandı.

Editör: Ömür Ünver