ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio, Suriye'de geçiş hükümetinin çökme riskiyle karşı karşıya olduğunu belirterek, Donald Trump'ın Suriye yaptırımlarını kaldırma ve Şam'daki geçici hükümetle görüşme kararını savundu.
Bugün Senato Dış İlişkiler Komisyonu'ndaki oturum sırasında konuşan Rubio, "Açıkçası, geçiş hükümetinin karşı karşıya olduğu zorluklar göz önüne alındığında, potansiyel çöküşe ve epik boyutlarda tam ölçekli bir iç savaşa, temelde ülkenin bölünmesine ayların, belki de haftaların bile kalmadığı değerlendirmesinde bulunuyoruz," dedi.
Geçici hükümette yer alan yetkililerin "FBI kontrollerinden geçemediğini" belirten Rubio, ABD'nin Şam'daki büyükelçiliğini şimdiye kadar açmama kararının "tamamen güvenlik endişelerinden" kaynaklandığını belirtti.
ABD'nin Suriye yaptırımlarını kaldırması, İsrail'in Şara yönetimine yönelik derin şüphelerine rağmen gerçekleşti. İsrailli yetkililer, geçici yönetim liderini bir 'cihatçı' olarak tanımlamaya devam etse de Şara 2016’da El Kaide ile bağlarını kestiğini açıklamıştı. ABD, aralık ayında da Şara'nın başına konan 10 milyon dolarlık ödülü kaldırmıştı.
AB, yaptırımların kaldırıldığını duyurdu
Bu arada, AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Kaja Kallas, Suriye'ye yönelik ekonomik yaptırımların kaldırılmasına karar verildiğini bildirdi.
Kallas, Brüksel'de yapılan AB Dışişleri Bakanları Toplantısı'nın ardından sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Bugün Suriye'ye uyguladığımız ekonomik yaptırımları kaldırma kararı aldık." mesajını paylaştı.
"Suriye halkının yeni, kapsayıcı ve barışçıl bir Suriye inşa etmesine yardımcı olmak istiyoruz." ifadesini kullanan Kallas, AB'nin Suriye halkının yanında olmaya devam edeceğini belirtti.
AB'nin Suriye'ye yönelik yaptırımları, iç savaşın patlak vermesinin ardından Mayıs 2011'de başladı.
"Türkiye, Şam yönetimine ihtiyaç duyduğu her türlü desteği vermeye hazır"
Öte yandan, Suriye konusunda sıcak gelişmeler yaşanırken güvenlik kaynaklarından edinilen bilgiye göre, Kalın dün Suriye Cumhurbaşkanı Şara, Dışişleri Bakanı Şeybani ve İstihbarat Teşkilatı Başkanı Selame ile Suriye’de bir araya geldi.
Türkiye ile Suriye arasındaki ikili ilişkilerin ele alındığı görüşmede, Suriye'nin toprak bütünlüğü, egemenliği ve siyasi istikrarının öneminin altı çizilerek Türkiye'nin, her zaman Suriye'nin yanında olacağı teyit edildi.
Görüşmede, diğer gruplar gibi terör örgütü PKK/YPG'nin de silah bırakarak yeni Suriye'ye entegre olması, sınır güvenliği ve gümrük kapıları ile DEAŞ üyelerinin bulunduğu cezaevleri ve kampların yönetime devri konuları ele alındı ve Türkiye'nin, Şam yönetimine ihtiyaç duyduğu her türlü desteği vermeye hazır olduğu belirtildi.
Bölgesel gelişmeler kapsamında İsrail'in Suriye'ye saldırıları ve hava ihlalleri ile Suriye'ye yönelik tüm yaptırımların kaldırılması konularının ele alındığı görüşmede, DEAŞ ile mücadele ve Suriyeli mültecilerin gönüllü ve güvenli şekilde ülkelerine geri dönüşü meseleleri de görüşüldü.