Altın madenciliği yapılmak istenen Ardahan’ın Göle ilçesi sakinleri, köylerini ve meralarını kapsayan beş farklı ruhsat sahası oluşturulduğunu ve bu beş ruhsattan üçünün madencilik şirketlerine ihale edildiğini geçtiğimiz aylarda tesadüfen öğrendiklerini söyledi.Yeşil Göle Dönmesin Çöle diyerek madencilik faaliyetlerine karşı kampanya başlatan Göleliler, Koza Altın’ın aldığı maden işletme ruhsatının iptali için dava açtı.

Bölge sakinlerinin itirazları dinlenmez ve ruhsatlandırılan alanlarda madencilik faaliyetleri başlarsa, geçimini tarım ve hayvancılıktan kazanan 24 köy altın madenciliğinden etkilenecek, meraların ciddi bir kısmı ortadan kalkacak ve Türkiye’nin coğrafi işaretli gıdalarından Kars kaşarı ve tereyağının üretiminde kullanılan süt inekçiliği yapılamaz hale gelecek.

Koza Altın

Ruhsat sahası içinde 12 köy var

MAPEG’in ruhsatlandırdığı alanlarda, Büyükaltunbulak, Koyunlu, Durucasu, Kuytuca, Filizli, Dölekçayır, Senemoğlu, Dengeli, Hoşdülbent, Eskidemirkapı, Yenidemirkapı ve Çullu köyleri yer alıyor. Ruhsat sahası içinde kalan bu 12 köye ek olarak Göleliler, ruhsatlandırılan alanlarda madenciliğe başlanması halinde başta Göle ilçe merkezi olmak üzere, Küçükaltunbulak, Esenyayla, Balçeşme, Çardak, Gülistan, Çayırbaşı Bucağı, Tahtakıran, Dereyolu, Okçu, Çalıdere, Esenboğaz ve Toptaş köylerinin de madencilik faaliyetlerinden etkileneceğini söylüyor.

Ruhsat verilen bölgelerde altın madenciliği faaliyetleri başlarsa, 24 köyün kullandığı yaylalar ile hayvancılıkta kullanılan meralar madenlerin ortasında kalacak.

Erdoğan'ın emekli maaş artışı sözlerini paylaşan vekile eleştiri: Hiç mi insan içine çıkmıyorsunuz Erdoğan'ın emekli maaş artışı sözlerini paylaşan vekile eleştiri: Hiç mi insan içine çıkmıyorsunuz

Göle sakinleri, ruhsatlandırılan ve bazıları ihale edilmiş maden sahalarının ÇED süreçlerini takip ediyor ve madencilik yapmak üzere izin süreci başlatılması halinde diğer projelere de dava açmaya hazırlanıyor.

Şimdiye kadar Ardahan meralarında altın ve bakır madenciliği faaliyeti yapmak üzere Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) süreci başlattığı bilinen tek şirket olan TMSF'nin elinde bulunan Koza Altın firmasının sahibi olduğu ruhsatın iptali için dava açan Göleliler, bölgedeki tüm madencilik girişimlerini yargıya taşıyacaklarını aktarıyor.

Göle’deki köyler ve meraları kapsayan beş farklı ruhsat sahasından ikisi Cemar Madencilik firmasına, biriyse Koza Altın’a ihale edilmiş durumda. Diğer iki ruhsat ise ihale aşamasında.

T24'ün haberine göre Göleliler, bölgeye verilen tüm ruhsat sahalarında madencilik faaliyeti başlaması halinde, bölge halkının ve çevrenin maruz kalacağı hesaplanmadan verilmiş tüm ruhsatların iptalini istiyor.

“Altın madenciliği İliç’te tulum peynirini bitirdi, şimdi gözünü Kars kaşarına dikti”

Göleliler, “Altın madenciliği İliç’te tulum peynirini bitirdi, şimdi gözünü Kars kaşarına dikti” diyor. Ama altın madenciliği projelerinin Göle’de tehdit ettiği tek şey Kars kaşarının ve bölgede üretilen tereyağının hammaddesi olarak kullanılan süt inekçiliği değil. Bölgenin bir başka önemli geçim kaynağı da arıcılık. Kafkas arısının gen bölgesi içinde kalan Göle’de Orman Genel Müdürlüğünün bal ormanı projesi yürüttüğü orman sahaları da yer alıyor.

Bölge halkının bir diğer endişesi de, Kura Nehrine kaynaklık eden yeraltı ve yüzey su kaynaklarının kirlenmesi. Madencilik faaliyetleri için yapılacak sondajların ve bölge madenciliğe açılırsa gerçekleştirilen patlatmaların su kaynaklarını etkileyeceğinden korkan Göleliler, Kura Nehrini besleyen derelerin zarar görmesi halinde Ardahan’ın tüm su kaynaklarının kirleneceğinden endişe ediyor.

"Bakanlık açıklama yapmıyor"

Fakat maden projesi hakkındaki ÇED sürecinin akıbeti hakkında Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı herhangi bir açıklama yapmıyor. Yerel ve ulusal düzeyde Bakanlık yetkilileriyle görüşüp ÇED sürecinin sona erdiğinin resmen kendilerine bildirilmesini isteyen Göleliler, Bakanlıktan henüz bir yanıt alamadı. Göle Doğa ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği Başkanı Ömer Turan, görüştükleri yerel yetkililerin kendilerine projenin akıbeti hakkında açıkça bilgi vermekten imtina ettiğini söylüyor. Turan, “Görüştüğümüz memurlar, Koza Altın’ın maden projesine ait ÇED sürecinin sonlandığına dair ellerine resmi belge ulaşmadığını söylüyor. Biz de milletvekillerinin söyledikleri kadar biliyoruz yani. ÇED süreci sonlandı deniyor ama ortada resmi belge yok” diyor.

Maden projesinin ÇED sürecinin durdurulduğuna ilişkin herhangi bir duyuru Bakanlığın E-ÇED sisteminde de yayınlanmadı.

Ruhsatın iptali için dava açan Göle sakinleri, mahkemeden Ardahan Valiliği ile yazışarak ÇED sürecinin sonlandığına ilişkin iddiaları da teyit etme talebinde bulundu.

Editör: Ömür Ünver