Türkiye’de eğitim sisteminin geleceği, Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in liselerde zorunlu eğitim süresinin kısaltılabileceğine dair açıklamalarıyla yeniden gündeme geldi. 2012 yılında hayata geçirilen 4+4+4 sistemiyle 12 yıl olan zorunlu eğitim, özellikle lise eğitiminin 4 yıllık süresi ve zorunluluğu tartışmaya açıldı.
Son dönemdeki tartışmaların ilk işareti Şubat ayında Enderun Özgün Eğitimciler Derneği, Maarif Platformu ve Medeniyet Enstitüsü tarafından düzenlenen “Türk Eğitim Sistemi ve Zorunlu Eğitimin Yansımaları” konulu çalıştayın sonuçlarını paylaştılması oldu. Raporda, “12 yıllık zorunlu eğitim dayatması çocukların kabiliyeti, meslek edinmeleri ve yuva kurmaları önünde büyük bir engel” ifadesine yer verilirken lise eğitiminin gözden geçirilmesi istendi.
Sendikaların da dahil olduğu tartışma sürerken Milli Eğitim Bakanı Tekin de katıldığı televizyon programlarında değişiklik taleplerine ilişkin açıklamalar yaptı.
"Sahada bir tartışma olduğunu gördük"
Mayıs ayında katıldığı Beyaz Tv programında 4+4+4 sisteminde değişiklik olup olmayacağının sorulması üzerine Bakan Tekin, "Eğitimde çok farklı yenilikler, başka alanlarda da var, eğitimde de çok canlı ve çok hızlı gelişen yenilikler var. Biz de Bakanlık olarak bu yeniliklere ayak uydurmak durumundayız. Sadece şahsım değil, çalışma arkadaşlarımız da sahada çok yoğun bir gözlem yapıyor ve sürekli sahadayız. Şimdi bu saha ziyaretlerimizde özellikle bu konuyla ilgili, yani 12 yıllık zorunlu eğitimin 3'üncü 4 yıllık kısmıyla ilgili sahada bir tartışma olduğunu gördük. Nihayetinde bu tartışmalar eğer 12 yıllık zorunlu eğitimle ilgili sizin sorunuzdaki ima ettiğiniz şekilde bir değişiklik yapmayı gündemimize getirirse onu değerlendiririz." dedi.
Önerilen modelleri titizlikle takip ettiklerini belirtti
Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, son olarak da zorunlu eğitimdeki olası değişikliklere ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. TRT Haber Özel yayınına katılan Bakan Tekin, sanayi ve ticaret sektörlerinin nitelikli eleman ihtiyacı konusundaki talepler doğrultusunda, önerilen modelleri titizlikle takip ettiklerini söyledi. Tekin, bunların içerisinde süzülecek, üzerinde uzlaşılmış konular olursa bunlar Kabine toplantısında istişare edebileceklerini, bir karar alınması gerekirse alacaklarını kaydetti.
MEB'den eğitimcilere, velilere, öğrencilere anket
Bakan Tekin'in açıklamalarının ardından Milli Eğitim Bakanlığı, liselere yönelik anket çalışması başlattı. Okul yöneticileri ve öğretmenler, veliler ve öğrencilerin katılımına açılan ankette, lise öğrenimine yönelik sorular yer aldı. "4+4+4 Zorunlu Eğitim Sistemi İlişkin Kapsamlı Araştırma" başlıklı ankekin son tarihinin 20 Mayıs olduğu belirtilirken, sunuş yazısında şöyle denildi:
"Veliler İçin Zorunlu Eğitim Anketi
Bu anket, zorunlu eğitimin yapısı, süresi ve model tasarımı hakkında çocuğu lisede öğrenim görmekte olan velilerin görüşlerini almak amacıyla hazırlanmıştır. Lütfen soruları samimi bir şekilde yanıtlayınız. Anket sonuçları yalnızca araştırma amaçlı kullanılacak olup, kişisel bilgileriniz gizli tutulacaktır.
Katkılarınız için teşekkür ederiz.
Proje Yöneticisi
Prof. Dr. Hasan Basri MEMDUHOĞLU"
Ankette ne soruluyor; Engelli öğrenciler sorusu neden konuldu?
MEB anketinde, kişisel bilgilerin ardından lise öğreniminin süresine ilişkin görüşler soruluyor.
Ayrıca, engelli öğrencilerle ilgili de bireyselleştirilmiş eğitim ile ilgili ilkokul da mı, ortaokulda mı yoksa lisede mi bu eğitim verilmesi gerektiği soruluyor. Bu soru, zaten zorlu şartlar altında gerçekleşen özel eğitim kapsamındaki çocukların öğrenimleriyle ilgili değişiklik mi yapılacak sorusunu gündeme getiriyor.