Hindistan Başbakanı Narendra Modi tarafından açılışı yapılacak tapınak, Lord Ram için bir tapınak inşa etme konusunda onlarca yıldır Hindu milliyetçilerinin verdiği sözü yerine getiriyor. Ancak muhalefetin çoğu, Modi'nin bunu siyasi kazançlar için kullandığını savunuyor.

Pek çok Hindu, Ayodhya'nın Ram'ın doğum yeri olduğuna ve Babri camisinin Müslüman işgalciler tarafından Hindu tanrısının doğduğu yerde bir Ram tapınağının kalıntıları üzerine inşa edildiğine inanıyor. Aynı alanda bir tapınak inşa etme hareketi, Bharatiya Janata Partisi'ni (BJP) 1990'larda siyasi öne çıkaran önemli bir faktördü.

217 milyon dolar maliyetle inşa edilen, pembe kumtaşından yapılmış ve siyah granitle sabitlenmiş yeni üç katlı yapı, 7,2 dönümlük bir alana yayılıyor.

Modi tapınağın yalnızca zemin katını açacak; geri kalan bölümlerin yıl sonuna kadar tamamlanması bekleniyor. Tapınak için özel olarak sipariş edilen tanrının heykeli geçen hafta açıldı. 

Başbakan Modi'nin bugün yapacağı açılışa aralarında Bollywood'un en büyük yıldızlarının, güney film endüstrilerinin ve kriketçilerin de bulunduğu, Hindistan'dan ve yurtdışından binlerce davetli konuk katılacak.

Küçük şehirde kalabalığı önlemek için Başbakan Modi, hacılara çok sayıda Ayodhya'ya gelmemeleri, töreni televizyondan canlı izlemeleri yönünde çağrıda bulundu. Bunu kolaylaştırmak için BJP yönetimindeki tüm eyaletler okulları ve kolejleri kapattı, tam veya yarım günlük resmi tatil ilan etti ve insanları töreni izlemeye teşvik etmek için borsalar kapatıldı.

Sekiz yıl sonra ilk görüşme Sekiz yıl sonra ilk görüşme

Açılışa karşı çıkanlar var

Bu ayın başındaki bir mesajında ​​"Birçok nesil bu anı sabırsızlıkla beklemişti" diyen Modi, kutsama töreninde "Hindistan'ın 1,4 milyar insanının tamamını temsil edeceğini" ifade etti.

Ancak bazı üst düzey dini önderlerin, tapınak henüz tamamlanmadığı için bu ritüelleri burada gerçekleştirmenin Hinduizm'e aykırı olduğunu söylemesi ve birçok muhalefet liderinin törene katılmaması dikkati çekiyor.

Seçim için mi?

Önümüzdeki birkaç ay içinde Hindistan'da genel seçimler yapılacak ve Başbakan Modi'nin siyasi rakipleri, iktidardaki BJP'nin nüfusun yüzde 80'inin Hindu olduğu bir ülkede tapınak adına oy arayacağını söylüyor. Muhalefet yönetimindeki bazı eyaletler de o gün için kendi planlarını açıkladılar.  

Ayodhya'nın dönüşümü için 3,85 milyar dolar

Yetkililer, Ayodhya'daki tapınağın tamamen hazır olması durumunda günde 150.000'den fazla ziyaretçinin gelmesini beklediklerini söylüyor. Bu beklenti nedeniyle şehir aylardır çılgın inşaat çalışmalarına sahne oldu. Son haftalarda yepyeni bir havaalanı ve tren istasyonu açıldı, çok sayıda yeni otel inşa edildi ve mevcut olanlar düzenlendi. Hükümet, Ganj Nehri'nin bir kolu olan Saryu nehrinin kıyısındaki sakin hacı kasabası Ayodhya'nın dönüşümü için 3,85 milyar dolar tahsis etti.

Yetkililer "insanların hacı ve turist olarak geldiği birinci sınıf bir şehir" inşa ettiklerini söylüyor ancak yerel halkın çoğu BBC'ye evlerinin, dükkanlarının ve "dini yapıların" yolları genişletmek için tamamen veya kısmen yıkıldığını ifade ediyor.

Editör: Ömür Ünver