Çin devlet medyası tarafından yapılan açıklamaya göre, Çin'in Chang'e-6 ay sondası örnek toplamak üzere ayın uzak tarafına başarıyla iniş yaptı. 

Çin'in Ay'ın karanlık yüzünden kaya ve toprak örnekleri toplamak üzere 3 Mayıs'ta uzaya gönderdiği "Chang-e 6" keşif aracının Ay'ın karanlık yüzeyine iniş yaptığı bildirildi. 

İniş aracının güneş sistemindeki bilinen en büyük çarpma kraterlerinden biri olan devasa Güney Kutbu-Aitken Havzası'na indiği belirtildi. 

Bu, Ay'ın karanlık yarım küresinden ilk kaya ve toprak örneklerini almayı amaçlayan dönüm noktası niteliğinde bir görev olarak nitelendiriliyor. 

Teknik açıdan karmaşık olan görev, yürütüldüğü yer nedeniyle daha zorlu hale geliyor. Ayın uzak tarafı normal iletişim menzilinin dışında, bu da Chang'e-6'nın Mart ayında ay yörüngesine fırlatılan bir uydu olan Queqiao-2'ye de güvenmesi gerektiği anlamına geliyor.

Aracın sondası inişten 48 saat sonra devreye girecek. Robotik kol araçtan çıkarak toprak ve kaya örneklerini toplamaya başlayacak.

Örnekler konteynerde mühürlendikten sonra yükseltme aracı ile ay yüzeyinden yörüngedeki uyduya ve dönüş mekiğine taşınacak. Ardından bu mekik sayesinde alınan örnekler Dünya'ya taşınacak.

Bu sürecin bir sorun yaşanmazsa 25 Haziran'da sonlanması bekleniyor. Misyonun başarılı olması halinde Çin, Ay'ın karanlık yüzünden kaya ve toprak numuneleri toplayan ilk ülke olacak.

Kamuda tasarruf düzenlemesi; Tek maaş 2025'te başlayacak Kamuda tasarruf düzenlemesi; Tek maaş 2025'te başlayacak

Çin 2019 yılında Ay'ın karanlık yüzüne keşif aracı indirerek bunu başarabilen ilk ülke olmuştu.

Çin , 2030 yılında aya astronot gönderme hedefine yaklaşırken Chang-e serisinde iki görev daha başlatmayı planlıyor.

Ülkeler derin uzay keşfini genişletiyor

Birçok ülke, kaynaklara erişimin güvence altına alınmasına ve daha fazla derin uzay keşfine odaklanarak Ay programlarını genişletiyor.

Geçtiğimiz yıl Hindistan Ay'a ilk kez bir uzay aracı indirirken, Rusya'nın onlarca yıldır yaptığı ilk Ay'a iniş misyonu, Luna25 sondasının Ay'ın yüzeyine çarpmasıyla başarısızlıkla sonuçlandı.

Ocak ayında Japonya, Ay'a uzay aracı indiren beşinci ülke oldu, ancak Moon Sniper iniş aracı, yanlış iniş açısı nedeniyle güç sorunlarıyla karşı karşıya kaldı. Ertesi ay,  ABD Texas merkezli özel firma Intuitive Machines tarafından tasarlanan ve NASA tarafından finanse edilen bir görev olan  IM-1, Ay'ın güney kutbunun yakınına indi.

Editör: Ömür Ünver