Emeklilerin temel talebi ise insanca yaşayabilecekleri bir ücret. Erdoğan’ın açıklamalarına tepki gösteren Tüm Emeklilerin Sendikası Genel Başkanı Zeynel Abidin Ergen, “Cumhurbaşkanı Erdoğan yine ölümü gösterip sıtmaya razı ettirmeye çalışıyor” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dünkü Kabine toplantısının ardından SSK ve Bağ-Kur emeklilerine ek yüzde 5 ek zam yapıldığını açıkladı. Böylece SSK ve Bağ-Kur emeklilerine Ocak 2024'ten itibaren 6 aylık artış oranı yüzde 42,6’ya yükseltildi. 7 bin 500 TL olan en düşük emekli maaşı ise 10 bin liraya çıkarıldı. Türkiye'de asgari ücret 17 bin lira.  Açlık sınırının 16 bin 483 lira olduğu Türkiye'de yoksulluk sınırı da 47 bin lira olarak açıklanmıştı.

Birgün gazetesinin haberine göre, açlık sınırının neredeyse yarısı olan en düşük emekli maaşının dahi ‘müjde’ olarak açıklandığına dikkat çeken Ergen, “Cumhurbaşkanı Erdoğan en düşük emekli maaşını 10 bin lira olarak açıkladı. Kimi araştırmalara göre 18 bin 239 lira olan açlık sınırının neredeyse yarısı kadar olan bir miktarı müjde diye açıklıyor. Olmaz olsun sizin artışınız” diyerek tepki gösterdi.

Emeklilerin en aza razı edilmeye çalışıldığına dikkat çeken Ergen, “Her zaman yaptıkları gibi gelen tepkileri yumuşatıp en aza razı etmeye çalışan bir taktikle emeklileri oyalıyorlar. Asgari ücretin 7 bin lira altında, yani en düşük emekli maaşı asgari ücretin yüzde 58,82’si oldu. Utanılacak bir durum. Hiç bu kadar rezil bir durum yaşanmamıştır. Asla kabul etmiyoruz. Emekliler olarak bunun hesabını 31 Mart'ta soracağız. Emekliler olarak bu emek düşmanlığına karşı demokratik direnme hakkımızı kullanacağız.”

İktidarın icraatları "Türkiye'nin kalkınma hamleleri" başlığıyla yeni müfredatta İktidarın icraatları "Türkiye'nin kalkınma hamleleri" başlığıyla yeni müfredatta

Editör: Ömür Ünver