Seçim öncesi alıştığımız müjdeler arasında ilk sıralarda yer alır petrol bulunduğu, doğal gaz rezervi keşfedildiği, altın madenine ilk kazmanın vurulduğu söylemleri...

Genellikle de seçim sonrasında unutulur bütün bunlar ve dış ticaret açığının büyük bölümünü enerji ithalatının oluşturduğuna vurgu yapılır.

14 ve 28 Mayıs Genel Seçimleri öncesi bu müjdeler yine geldi.

Hatta bir ay doğalgaz kullanımı ücretsiz yapıldı.

Gerçi sonrasında iktidarın fatura bedelini kat kat cebimizden çıkardığı anlaşılsa da üstünde çok durulmadı.

Bizde iktidar 'beka' der, 'istikrar' söylemini sıkça kullanır da 'tutarlılık' konusuna pek girmez.

Oysa gelişmiş demokrasilerde siyasi partilerden beklenen söylemleri ile uygulamaları arasında  tutarlılık bulunmasıdır.

Şimdi seçim öncesi enerji alanındaki bazı müjdelere ve bugünkü Resmi Gazete'de yayımlanan bir Cumhurbaşkanlığı kararına bakalım...

21 Ağustos 2020 "Türkiye tarihinin en büyük doğal gaz keşfini Karadeniz'de gerçekleştirdik" diyen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 320 milyar metreküplük doğalgaz rezervini 2023'te kullanıma sunmayı hedeflediklerini söyledi.

2 Şubat 2023 İçişleri Bakanı Süleyman Soylu Gabar dağında petrol çıkıyor. Şimdi Amerika çıldırmaz mı, Avrupa çıldırmaz mı? Daha yeni başladı. Nasıl bir petrol olduğunu da söyleyeyim. Benzeri Suudi Arabistan'da da var. Çıktığı an traktörü çalıştırabilecek bir kabiliyeti var, gravitesi çok yüksek." 

20 Nisan 2023 Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Şimdi sizlerle ülkemizin her bir hanesindeki doğal gaz faturasını düşürecek 2 müjdeyi paylaşmak istiyorum. Birinci müjdemizi açıklıyorum: Vatandaşlarımızın evlerindeki mutfaklarında ve sıcak su tüketiminde kullandıkları doğal gazı bir yıl süreyle ücretsiz veriyoruz. Aylık ortalama 25 metreküpe denk gelen mutfak ve sıcak su tüketimi için gereken doğal gazın bedeli bir yıl boyunca faturalardan düşürülecektir."

3 Mayıs 2023 Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ülkenin güneydoğusunda günlük 100 bin varil üretim kapasitesine sahip yeni bir petrol sahasının keşfedildiğini duyurdu. Erdoğan, söz konusu petrol sahasının Şırnak kentinde Cudi, Gabar bölgesinde bulunduğunu vurgulayarak, “Türkiye, bundan sonra artık enerji ihraç edecek” dedi.

12 Ağustos 2023 Resmi Gazete... Yayımlanan Cumhurbaşkanı kararına göre, İhtiyaç sahibi hanelere ısınma amaçlı kömür yardımı yapılacağı açıklandı.

Tutarlılık var mı, siz karar verin.

Doğal gaza ve petrole boğulmuşuz ancak ısınma yardımını kömürle yapıyoruz...

Akaryakıta gelen zamları ve sonbaharla birlikte doğal gaz fiyatlarındaki muhtemel artışları da düşünerek verin kararınızı ama...

'İstikrarlı' bir şekilde 'tutarlılık' sorunuyla karşı karşıya olduğumuzu ve bunun bir 'beka' sorunu olduğunu da unutmadan lütfen...