Türkiye-İsrail arasında ihracat ve ithalat işlemleri durduruldu Türkiye-İsrail arasında ihracat ve ithalat işlemleri durduruldu

Yargıtay 3. Ceza Dairesi'nin Anayasa Mahkemesi'nin TİP Milletvekili Can Atalay ile verdiği karar nedeniyle AYM üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunacağını açıklamasıyla başlayan tartışma sürüyor. Siyasetin gündeminin öncelikli konularından biri haline gelen tartışma kapsamında Anayasa Mahkemesi'nin kapatılmasından yeni anayasaya kadar sert açıklamalar yapılıyor. Türkiye'deki olayın benzeri Britanya'da yaşandı. Britanya Yüksek Mahkemesi, hükümetin mültecileri Ruanda'ya gönderme planına ilişkin kararının açıklayarak planın hukuksuz olduğuna hükmetti. Ancak karara siyasetin tepkisi Türkiye'dekinden farklı oldu. Kararın ardından açıklama yapan Başbakan Rishi Sunak, ‘Bunun istedikleri sonuç olmadığını’ belirterek, “Bugün açıklanan kararı gördük; bir sonraki adımlarımızı değerlendireceğiz” demekle yetindi.

Daha önce mahkemenin verdiği Ruanda'nın güvenli bir üçüncü ülke olarak değerlendirilemeyeceği kararına Britanya hükümetinin yaptığı itirazı görüşen Yüksek Mahkeme, kararını bugün açıkladı. Mahkeme, oy birliğiyle hükümetin planını reddetti.

Yüksek Mahkeme Başkanı Robert Reed, mahkeme heyetindeki beş hakimin de 'Ruanda'ya gönderilen sığınmacıların ülkelerine geri gönderilme yönünde gerçek bir riskle karşı karşıya kalacağına inanmak için somut gerekçeler olduğu' konusunda hemfikir kaldığını belirtti.

Reed, sığınmacıların ülkelerine geri gönderilme riskini bertaraf etmek için gerekli olan değişikliklerin gelecekte yapılabileceğini, fakat bunların şu an mevcut olmadığını söyledi.

Sunak: Bir sonraki adımlarımızı değerlendireceğiz

Kararın ardından açıklama yapan Başbakan Rishi Sunak, “Bugün açıklanan kararı gördük; bir sonraki adımlarımızı değerlendireceğiz” dedi. ‘Bunun istedikleri sonuç olmadığını’ belirten Sunak, “Ancak son ayları tüm olası sonuçlar için plan yaparak geçirdik; tekneleri durdurmaya olan bağlılığımız sürecek” ifadelerini kullandı.

Yasal süreç nasıl işledi?

Londra İstinaf Mahkemesi, bire karşı iki hakimin oyuyla haziran ayında aldığı kararda Ruanda'ya sınır dışı edilen kişilerin zulme uğrayacakları ülkelerine geri gönderilme riski ile karşı karşıya kalabileceğine hükmetmişti.

Mülteciler söz konusu planın hukuksuz olduğunun tespiti için mahkemelere başvururken Britanya hükümeti de istinaf kararına karşı Yüksek Mahkeme'ye başvurmuştu. Yüksek Mahkeme'nin beş hakimi kararını bugün açıkladı.

Editör: Ömür Ünver