Testin tedavinin daha erken başlamasına olanak sağlaması ve hayatta kalma oranlarını iyileştirmesi umuluyor. İngiltere'deki araştırma uzmanlar tarafından "inanılmaz derecede heyecan verici" olarak nitelendirildi ancak henüz başlangıç ​​aşamasında.

Meme Kanseri Birleşik Krallık'a göre, 2020'de 2,26 milyon kadına tanı konuldu ve aynı yıl 685 bin  ölümle meme kanseri dünya çapında hastalığın en yaygın şekli olmaya devam ediyor.

BBC News haberine göre Londra Kanser Araştırmaları Enstitüsü'nden (ICR) bir araştırmacı ekibi, denemeyi farklı türde erken meme kanseri olan 78 hasta üzerinde gerçekleştirdi.

"Sıvı biyopsi", hastaların kanında kanser hücreleri tarafından salınan 1.800 mutasyonu araştırdı.

Dolaşan bu tümör DNA'sı, kanserlerinin nüksettiğini gören 11 kadında bulundu. Başka hiçbir kadın kanserinin geri döndüğünü görmedi.

Pazar günü Chicago'daki Amerikan Klinik Onkoloji Derneği konferansında sunulan sonuçlara göre, kan testi ortalama olarak belirtilerin ortaya çıkmasından veya hastalığın taramalarda ortaya çıkmasından 15 ay önce kanseri tespit etti. 

ICR'den baş araştırmacı Dr. Isaac Garcia-Murillas şunları söyledi:

"Meme kanseri hücreleri ameliyat ve diğer tedavilerden sonra vücutta kalabilir, ancak bu hücrelerin sayısı o kadar az olabilir ki, takip taramalarında tespit edilemeyebilir. Hücreler, hastalığın ilk tedaviden yıllar sonra nüksetmesine neden olabilir. Çalışma, tedavi sonrası daha iyi izleme ve potansiyel olarak yaşamı uzatan tedavi için zemin hazırlıyor."

Araştırmacılar kan örneklerini tanı anında test ettiler, ardından ameliyat ve kemoterapiyi takiben tekrar test ettiler.

'İnanılmaz derecede heyecan verici'

Bu testler daha sonra bir sonraki yıl için her üç ayda bir, sonraki beş yıl için ise her altı ayda bir tekrarlandı.

Çalışmanın bir kısmını finanse eden Breast Cancer Now'ın araştırma, destek ve etkileme direktörü Dr. Simon Vincent şunları kaydetti: "Erken teşhis, meme kanserine karşı en büyük silahlarımızdan biri ve bu ilk bulgular, yeni testlerin bu konuda yardımcı olabileceğini düşündürmekte. Belirtiler ortaya çıkmadan bir yıl önce meme kanserinin nüksettiğini tespit etmek inanılmaz derecede heyecan verici."

Dr. Simon Vincent, araştırmanın hala erken aşamada olduğunu kabul etse de, meme kanseri nüksetmesini erken yakalamanın, tedavinin kanseri yok etme ve vücudun diğer bölgelerine yayılmasını ve tedavi edilemez hale gelmesini durdurma olasılığının çok daha yüksek olduğu anlamına geldiğini söyledi.

Kamuda tasarruf düzenlemesi; Tek maaş 2025'te başlayacak Kamuda tasarruf düzenlemesi; Tek maaş 2025'te başlayacak

Dr Vincent, "Birleşik Krallık'ta her yıl yaklaşık 11 bin kişi ikincil meme kanserinden ölüyorken, insanların bu yıkıcı hastalık yüzünden hayatlarını kaybetmesini önleyebilmemiz için bu tür buluşlara acilen ihtiyaç var." dedi.

Testin ne zaman yaygın olarak kullanıma sunulacağı belli değil.

Editör: Ömür Ünver