Amerikalı milyarder Warren Buffett yapay zeka konusunda endişeli. Berkshire Hathaway'in 93 yaşındaki kurucu ortağı, başkanı ve CEO'su Buffett, Omaha, Nebraska'daki yıllık hissedarlar toplantısında teknolojinin potansiyel tehlikeleri hakkında kesin bir uyarıda bulunarak,  "Nükleer silahlar geliştirdiğimizde şişeden bir cini çıkardık. Yapay zeka biraz buna benziyor; kısmen şişeden çıkmış durumda." dedi.

CNN'nin haberine göre Buffett, dinleyicilerine yapay zekanın arkasındaki teknoloji hakkında çok az fikri olduğunu ancak bunun potansiyel yansımalarından hala korktuğunu söyledi. Görüntüsü ve sesi yakın zamanda yapay zeka destekli bir araçla kopyalanan Buffett,"Bunlar o kadar ikna ediciydi ki ailemi bile kandırabilirlerdi. Bu derin sahtekarlıkları kullanan dolandırıcılıkların muhtemelen giderek yaygınlaşacağını düşünüyorum. Bu tüm zamanların büyüyen endüstrisi olacak" diye konuştu.

Buffett'ın beklenen halefi olan Greg Abel, Berkshire Hathaway'in çalışanlarını daha verimli hale getirmek için kendi işinde bir miktar yapay zeka kullanmaya başladığını söyledi. Şirketin yapay zekayı nasıl kullanmayı planladığı hakkında fazla ayrıntı vermeyen Abel, "Bazen emeğin yerini alıyor, ancak umarım başka fırsatlar da vardır" dedi.

Buffett ise  teknolojinin dünyayı daha iyiye doğru değiştirebileceğini kaydederek, "Muazzam bir iyilik potansiyeli ve muazzam bir zarar potansiyeli var. Ancak bunun nasıl sonuçlanacağını bilmiyorum.” ifadelerini kullandı.

İstihdamın neredeyse yüzde 40'ı yapay zeka nedeniyle kesintiye uğrayabilir

Yapay zeka patlaması dünya genelinde işyerlerini şimdiden dönüştürdü ve küresel istihdamın neredeyse yüzde 40'ı yapay zeka nedeniyle kesintiye uğrayabilir.  Uluslararası Para Fonu'na (IMF) göre tıptan finansa ve müziğe kadar pek çok sektör  bunun etkilerini zaten hissetti.

Yapay zeka patlamasıyla bağlantılı şirketlerin hisseleri arttı. Chipmaker Nvidia (NVDA) son 12 ayda yaklaşık yüzde 215 artış yaşarken, Microsoft yaklaşık yüzde 34 artış gösterdi. Buffet'ın şirketi Berkshire Hathaway'in hisseleri aynı dönemde  yüzde 22 arttı.

Bunu yaşayan sadece Buffett değil

Buffett, yapay zeka dolandırıcılığıyla ilgili endişelerini dile getiren tek büyük iş adamı değil.

JPMorgan Chase CEO'su Jamie Dimon,  geçen ayyıllık hissedar mektubunda yapay zekanın iş dünyası, ekonomi veya toplum üzerindeki tam etkisini henüz bilmese de etkisinin önemli olacağını bildiğini söyledi.

JPMorgan, "Sonuçlarının olağanüstü olacağına ve muhtemelen son birkaç yüz yılın bazı önemli teknolojik icatları kadar dönüştürücü olacağına tamamen inanıyoruz: Matbaayı, buhar makinesini, elektriği, bilgisayarları ve interneti düşünün."  dedi.

Dimon ayrıca yapay zeka patlamasının getirdiği risklerin de farkında olduklarını belirterek, "Para ve fikri mülkiyet haklarını çalmak veya yalnızca kesintiye ve hasara neden olmak için şirketlerin sistemlerine sızmaya çalışmak için yapay zekayı kullanan kötü aktörlerin bulunduğunu zaten biliyor olabilirsiniz" diye yazdı.

Dimon, piyasa değerine göre dünyanın en büyük bankası olan JPMorgan Chase'in aynı zamanda kendi ekosistemi içinde üretken yapay zekanın potansiyelini araştırdığını söyledi. Yazılım mühendisliği, müşteri hizmetleri ve operasyonları ile genel çalışan üretkenliğinin tümü yapay zekada yenileniyor.

CEO'ların yüzde 42'si  risklere inanıyor

Geçen yaz Yale CEO Zirvesi'nde ankete katılan CEO'ların yüzde 42'si bundan 5 - 10 yıl sonra yapay zekanın insanlığı yok etme potansiyeli olduğuna inandıklarını vurguladı.  

Yale profesörü Jeffrey Sonnenfeld bulgular hakkında "Oldukça karanlık ve endişe verici" dedi.

Sonnenfeld, anketin Walmart CEO'su Doug McMillion, Coca-Cola CEO'su James Quincy, Xerox ve Zoom gibi BT şirketlerinin liderlerinin yanı sıra ilaç, medya ve imalat sektörlerinden CEO'lar da dahil olmak üzere farklı sektörlerden 119 CEO'nun yanıtlarını içerdiğini söyledi.

TCMB anketi: Yıl sonu enflasyon beklentisi yüzde 43,64 dolar beklentisi 38,78 TL TCMB anketi: Yıl sonu enflasyon beklentisi yüzde 43,64 dolar beklentisi 38,78 TL

"Yok olma" riskine karşı ortak bildiri

Düzinelerce yapay zeka endüstrisi lideri, akademisyen ve hatta bazı ünlüler, yapay zekanın "yok olma" riskine ilişkin uyarıda bulunan bir bildiriye imza attı.  OpenAI CEO'su Sam Altman, Geoffrey Hinton ve Google ile Microsoft'un üst düzey yöneticileri tarafından imzalanan bu açıklama, topluma yapay zekanın tehlikelerine karşı korunmak için adımlar atması çağrısında bulundu.

Açıklamada, "Yapay zeka nedeniyle yok olma riskinin azaltılması, salgın hastalıklar ve nükleer savaş gibi toplumsal ölçekteki diğer risklerin yanı sıra küresel bir öncelik olmalıdır" denildi.

Editör: Ömür Ünver