Yürüyüş analizleri yaralanma olasılığınızı, ele alınması gereken mekanik sorunları ve bir yaralanma veya ameliyattan sonra aktiviteye devam etmeye hazır olacağınız zamanı gösterebilir.

Wisconsin-Madison Üniversitesi ortopedi profesörü ve Madison'daki Badger Athletic Performance direktörü Dr. Bryan Heiderscheit, "Belirli yaralanmaları olan kişiler için yürüyüş analizi, bunun tekrarlamasına neden olabilecek mekanizmaları düzeltmemize yardımcı olabilir" dedi. 

Bu yaralanmaların sıklıkla kemik stresi, diz ağrısı, kalça ağrısı ve Aşil tendinopatisi ile ilişkili olduğunu Belirten Heiderscheit, ikincisinin, aşil tendonunda sıklıkla aşırı kullanımdan kaynaklanan ağrılı bir durum olduğunu kaydetti.

Uzmanlar, profesyonel bir analizin hareketinizdeki verimsizlikleri de gösterebileceğini ve bu durum ele alındığında koşu hızınızı iyileştirebileceğini söylüyor. Ancak analiz sonrası bazı çalışmalar yapmaya hazır olmak gerekiyor.

Heiderscheit, "Yürüyüşünüz anında düzeltilebilecek bir şey değil. 'Farklı yürüyün' demek kadar basit değil. Bir baldır kası diğerinin yarısı büyüklüğünde olduğu için belli bir yolda yürüyor olabilirsiniz ve bunu düzeltmenin tek yolu belirli egzersizlere odaklanmaktır.” ifadelerini kullandı.

Yürüyüş analizinin gelişimi

Sağlık uzmanları yürüyüşü farklı şekillerde analiz eder ve sizin için en iyi analiz türü, çözmeye çalıştığınız soruna bağlı olacaktır.

Heiderscheit, bazı analizlerin eğitimli bir profesyonelin, genellikle bir fizyoterapistin oturma pozisyonundan kalkmanızı, belirli bir mesafe yürümenizi ve koltuğunuza geri dönmenizi izlemesi kadar basit olduğunu söyledi. Profesyonel, hareketinizin kalitesini ve aldığı süreyi ölçecektir. Yaşlı yetişkinlere genellikle yürüyebildikleri kadar yürümeleri için altı dakika süre tanınır.

Heiderscheit's gibi klinik laboratuvarlar, hareketlerinizi yakalayan ve yeniden yaratan, kameralara ve sensörlere bağlı koşu bantlarıyla donatılmıştır. 

CNN haberine göre, son zamanlarda yapay zeka da insanların yürüyüşlerini takip ediyor. Bunun bir örneği, sağlık profesyonellerinin hastalarıyla birlikte kullanabileceği dijital bir sağlık platformu olan OneStep'tir. Hastalar OneStep uygulamasını telefonlarına indiriyor ve ardından telefonlarını cebine koyuyor. Uygulama, sağlık hizmeti sağlayıcılarının kolayca inceleyebileceği hareketlerini sürekli olarak takip ediyor.

OneStep'in klinik operasyonlar direktörü Fizyoterapist Stephanie Wakeman, "Yürüyüş hızına, ritmine - dakikadaki adım sayısına - yürüyüş hızı ve ritmindeki değişkenliğe, adım uzunluğuna, her iki ayağın yerde kaldığı süreye, duruşa ve daha fazlasına bakıyoruz" dedi.  

Wakeman, sağlık profesyonellerinin bir kişinin iyileşmesinin veya fizik tedavisinin nasıl ilerlediğini izlemesine izin vermenin yanı sıra, cihazın onları diğer potansiyel ciddi sorunlara karşı uyarabileceğini vurguluyor.

Wakeman, "Yürüyüş hızı çok yavaş olan ancak temposu çok yüksek, adımları çok kısa ve çift destek süresi çok yüksekse bu kombinasyon, Parkinson hastalığıyla ilişkili olan karışık yürüyüşe işaret edebilir. Bu mutlak bir öngörücü değil, ancak bir muayene gerektiğinin işareti olabilir." diye konuştu.

Yürüyüş temposundan depresyonu anlaşıldı

Wakeman, bir hastanın OneStep'i düzenli olarak kullandığını ve ayrıca fizyoterapistinin talep ettiği bazı egzersizleri yaptığını, ancak terapistinin yürüme hızının ve egzersiz seanslarının aniden azaldığını fark ettiğini söyledi. Terapist onun iyi olduğundan emin olmak için yaptığı incelemeler sonucunda bu kişinin yakın bir arkadaşının ölümünün ardından depresyona girdiğini keşfetti.

BM'den Gazze raporu: İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana böyle bir şey görmedik BM'den Gazze raporu: İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana böyle bir şey görmedik

Wakeman, "Böylece fizyoterapist, sorunu hakkında konuşabilmesi için onu birisiyle bağlantıya geçirdi. Ona başka türlü sahip olamayacağı bir müdahale yaptırdı. Bu, bunun nasıl yardımcı olabileceğinin sadece bir örneği.” dedi.

Yürüyüşünüzü ne zaman analiz ettirmelisiniz?

Yürüyüşünüzle bağlantılı olabileceğinden şüphelendiğiniz bir yaralanma veya ağrınız varsa, vücut hareketi sorunları konusunda uzman olan bir fizyoterapistle yürüyüş analizi planlamanız yararlı olabilir.

İster deneyimli bir atlet, ister yürüyüşçü olun, hem Heiderscheit hem de Wakeman, herkesin yürüyüşünün düzenli olarak analiz edilmesinin ve tüm sağlık profesyonellerinin hastalarının yürüyüşlerine dikkat etmesinin harika olacağını söyledi.

Heiderscheit, "Yürüyüş analizinin diz, ayak bileği veya kalça ameliyatı olan herkesin iyileşme programının bir parçası olmasını da çok isterim. Teknoloji hızla ilerlediği için bunun daha yaygın hale geldiğini göreceğiz.” diye konuştu.

Wakeman, "Hareketlilik bir nevi gençlik çeşmesidir. Sağlıklı ve kaliteli bir yaşam sürdürmek istiyorsak, hareketliliğimize çok dikkat etmeliyiz." ifadelerini kullandı.

Editör: Ömür Ünver