"Synytsia Operasyonu" sonunda Mi-8 helikopterini sınırın üzerinden uçuran Rus pilot Maxim Kuzminov,  9 Ağustos 2023'te doğu Ukrayna'ya sığındı. 

Kuzminov'un planlarından haberi olmayan helikopterdeki diğer iki asker, helikopter indikten sonra sınıra doğru koşmaya başladıklarında vurularak öldürüldü. Bacağından vurulan Kuzminov Ukrayna'da kalırken, cinayetlerden Rus güçlerini sorumlu tuttu.

Kuzminov, Eylül ayında düzenlediği basın toplantısında Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısına karşı çıktığı için taraf değiştirdiğini söyledi. Ayrıca Ukrayna'nın kendisine devlet ödemeleri, yeni belgeler ve ailesi için koruma olarak 500 bin dolar vaadettiğini ifade etti.

Kendisine Ukrayna'da kalma fırsatı sunulmasına karşın Ukrayna gizli servisiyle temasa geçen Kuzminov, İspanya'ya kaçma planını paylaştı.

Alicante yakınlarında öldürülen adam

İzini kaybettiren Kuzminov'un adı geçtiğimiz hafta İspanya'da vurularak öldürülen bir kişi ile gündeme geldi. İspanyol polisi geçen hafta Alicante yakınlarında öldürülen adamın kimliğini açıklamadı. Ancak İspanyol haber ajansı Efe'nin haberine göre, Kuzminov'un cesedi, İspanya'nın doğu kıyısındaki Villajoyosa kasabasındaki bir mülkün yakınında, uyruğuyla eşleşen ancak farklı isimdeki belgelerle birlikte bulundu.

İstihbarat teşkilatının basın servisi de, saldırganlar tarafından kullanıldığı anlaşılan yanmış bir arabanın suç mahallinin yakınında bulunduğunu açıkladı.

Ukrayna istihbaratı doğruladı

İspanyol polisi ölen kişinin Kuzminov olduğunu doğrulamasa da Ukrayna istihbaratı pazartesi günü Kuzminov'un öldüğünü doğruladı. Bir sözcü Ukrayna yayın organı Ukrayinska Pravda'ya şunları söyledi:

"Öldüğü gerçeğini teyit ediyoruz... Burada kalmaktansa İspanya'ya taşınmaya karar verdi. Bildiğimiz şey, eski eşini kendisine katılmaya davet ettiği ve ardından vurularak öldürüldüğü."

İspanyol yetkililer ise daha sonra BBC'ye kurbanın sahte bir kimlikle yaşıyor olabileceğini ifade etti.

Yapay zekayla gıda kayıplarının önüne geçilecek Yapay zekayla gıda kayıplarının önüne geçilecek

"Yargılanacak kadar uzun yaşayacağını sanmıyorum"

Rus yetkililerden resmi bir yorum gelmedi, ancak salı günü Rusya Dış İstihbarat Servisi Müdürü Sergei Naryshkin, "Bu hain ve suçlu ahlaki bir cesetti." dedi.

Kuzminov'un kaçmasından birkaç ay sonra Rus devlet televizyonu, Rus istihbarat görevlisi olduğu belirtilen bir kişinin şu ifadelerine yer vermişti:

"Yargılanacak kadar uzun yaşayacağını sanmıyorum." 

Editör: Ömür Ünver