Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Genelkurmay Başkanı Valeriy Zalujnıy'ı görevden aldı. 

Zalujniy'in yerine Ukrayna Kara Kuvvetleri Komutanı Aleksandr Sırskiy'i atandı. 58 yaşındaki General Sırskiy 2013'ten beri Ukrayna ordusunun NATO standartlarını benimsemesi için çalışıyor.

Görev değişimini sosyal medya hesabından duyuran Zelenskiy "General Valeriy Zalujnıy ile görüştüm. Ukrayna'yı savunduğu iki yıl için kendisine teşekkür ettim." diye yazdı.

Rusya'nın Ukrayna'yı 24 Şubat 2021'de tam teşekküllü işgalinin ikinci yıldönümüne yaklaşılırken gelen görev değişikliği için "Böyle bir yenilenmenin tam zamanı" diyen Zelenskiy, General Zalujnıy'a ekibin bir parçası olarak kalmasını önerdiğini de belirtti.

Savunma Bakanı Rüstem Umerov da, Zalujnıy'a hizmetlerinden dolayı teşekkür etti ancak orduya yeni bir yön verme zamanının geldiğini belirtti.

Umerov, "Yeni yaklaşımlara ve yeni stratejilere ihtiyaç var. Bugün, Ukrayna silahlı kuvvetlerinin liderliğinin değiştirilmesi gerektiğine dair bir karar alındı." dedi.

Bakan Işıkhan; Asgari ücrete ek zam olmayacak Bakan Işıkhan; Asgari ücrete ek zam olmayacak

Zalujnıy da soyal medyadan yaptığı paylaşımda istifa ettiğini açıklamadı ancak "herkesin değişmesi ve yeni gerçeklere uyum sağlaması gerektiğini" kabul ettiğini ve savaşta "yaklaşımların ve stratejinin değiştirilmesi gerektiği" konusunda hemfikir olduğunu ifade etti.

Ukrayna ordusunu NATO çizgisinde modernize etmesiyle tanınan Zalujnıy, Rusya'nın geniş çaplı işgalinden yedi ay önce göreve başlamıştı.

Editör: Ömür Ünver