Savunma Bakanı'nın, Batı'nın Ukrayna'ya yaptığı yardımların yarısının ertelendiğini, bunun da canlara ve topraklara mal olduğunu söylemesinin ardından açıklama yapan Zelensky, Rusya'nın aktardığı şişirilmiş rakamlara yanıt olarak güncellenmiş ölü sayısını paylaşarak, "Bu savaşta 31 bin Ukraynalı asker öldü. 300 bin ya da 150 bin değil, Putin ve onun yalancı çevresi ne derse desin. Ama bu kayıpların her biri bizim için büyük bir kayıp" dedi.

Sivil sayısı bilinmiyor

Savaşta yaşanan daha büyük kayıplardan bahseden Zelensky, Ukrayna'nın Rusya tarafından işgal edilen bölgelerinde on binlerce sivilin öldüğünü ancak gerçek sayının bilinmediğini vurgulayarak, ""Kaç tanesinin öldüğünü, kaçının öldürüldüğünü, kaçının işkenceye maruz kaldığını, kaçının sınır dışı edildiğini bilmiyorum." ifadelerini kullandı.

Kaynaklardaki sayılar farklı

Zelensky'nin açıklamasına rağmen farklı kaynakların açıkladığı ölü sayısı ise daha yüksek. 

ABD'li yetkililer ağustos ayında yaptıkları açıklamada öldürülen Ukraynalı asker sayısını 70 bin, yaralananların sayısını ise 120 bin olarak duyurmuştu.

Yaralı Ukraynalı asker sayısını Rusya'nın işine yarayabileceği gerekçesiyle açıklamayan Zelensky, 180 bin Rus askerinin öldürüldüğünü ve on binlercesinin de yaralandığını söyledi.

Savaş karşıtı bir proje kapsamında yaşamını yitiren 45 bin Rus askerinin adı belirlenirken, gerçek sayının bunun çok üzerinde olduğu tahmini yapılıyor. 

Mahkeme depremdeki bant daraltma ile ilgili BTK açıklamasını yetersiz buldu Mahkeme depremdeki bant daraltma ile ilgili BTK açıklamasını yetersiz buldu

Şubat ayında İngiltere Savunma Bakanlığı ise 350 bin Rus askerinin öldürüldüğünü veya yaralandığını tahmin ettiklerini açıklamıştı.

Editör: Ömür Ünver