1400 yıllık gelenek: Kakava ateşi bolluk ve bereket getirmesi için yakıldı 1400 yıllık gelenek: Kakava ateşi bolluk ve bereket getirmesi için yakıldı

Atatürk’ün vefatının ardından tam 85 yıl oldu. 85 yıl önce bugün Atatürk, Dolmabahçe Sarayı’nda hayata gözlerini yumdu. Her yıl 10 Kasım’da Türkiye’nin dört bir yanında Atatürk’ü anma törenleri yapılıyor.

Atatürk'ün vefatını haber vermek için yurdun dört bir yanında sirenler çalındı. Hem Türk hem de dünya ulusu Atatürk için yas tuttu.

Atatürk’ün naaşı 16 Kasım 1938′ de, Türk Bayrağıyla örtülü bir katafalk üzerinde Dolmabahçe Sarayı’nın büyük tören salonuna konuldu ve halkın ziyaretine açıldı.

Türk milleti, Atatürk’e karşı son görevini yerine getirmek için saraya koştu.

19 Kasım 1938 Cumartesi günü sabahı, Dolmabahçe Sarayı tören salonunda cenaze namazı kılındı.

Cenaze alayı gözleri yaşlı Türk halkının eşliğiyle Gülhane Parkı’na geldi.

Atatürk’ün naaşı Kabataş-Fındıklı’dan geçerken ise orada yaşayan yabancılar camdan düğme atarak Atatürk’e saygılarını ve sevgilerini gösterdi.

Gülhaneye’ye getirilen naaş bir torpidoya alınarak, Yavuz Zırhlısına nakledildi. İzmit’te özel bir trene konulan cenaze, 20 Kasım 1938 Pazar günü Ankara’ ya götürüldü

On iki general cenazenin bulunduğu top arabasının iki yanında nöbete tuttu. Başta yabancı devletlerin yolladığı askeri birlikler olmak üzere, törene katılan birlikler Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Atatürk’ü selamlayarak geçtiler.

Atatürk’ün naaşını taşıyan cenaze arabasının arkasında ise en büyüğünden en küçüğüne tüm Türk halkı gözlerinde yaşlarla yürüdü.

Atatürk’ün naaşı geçici kabir olarak ayrılan Etnografya Müzesi’ne götürüldü, mermer lahide yerleştirildi.

Mustafa Kemal Atatürk 10 Kasım’da vefatının ardından zaferlerle kazanılmış bir Cumhuriyet bıraktı.

Editör: Ömür Ünver