ABD Başkanı Donald Trump'ın ücretsiz yayın yapan PBS kanalına sağladığı fonu çekmesinin ardından, Susam Sokağı ve Netflix, popüler televizyon dizisinin internet üzerinden yayın platformunda yayınlanması için anlaşmaya vardı.
Netflix , ikonik programın "çocuk medyasının sevilen bir temel taşı olduğunu, genç zihinleri büyülediğini ve öğrenme sevgisini beslediğini" açıkladı.
BBC haberine göre, Netflix, bu yılın sonlarından itibaren 300 milyon abonesine dizinin yeni sezonunu ve önceki bölümlerden 90 saati sunacak, ayrıca dizi PBS'te de yayınlanmaya devam edecek.
HBO platformunun sahibi olan eğlence devi Warner Bros Discovery'nin yarım asırlık diziyle anlaşmasını yenilememesinin ardından 1969 yılından bu yana yayınlanan Susam Sokağı da belirsiz bir gelecekle karşı karşıya kalmıştı.
Nasıl ortaya çıktı?
1960'ların sonlarında, Susam Sokağı'nın kurucu ortakları Lloyd Morrisett ve Joan Ganz Cooney, Amerikan çocuklarına eğitim vermenin yeni bir yoluyla ilgili olarak Harvard Üniversitesi Eğitim Fakültesi'ne başvurdular.
Gelişim psikoloğunun liderliğindeki bir ekip, Sesame kurucularıyla birlikte çocuk psikolojisini analiz ederek eğlenceli dersler üretmek için çalıştı.
Big Bird gibi karakterleri yaratmak için Muppets yaratıcısı Jim Henson ile birlikte çalıştılar ve şehir sokağını andıran bir set hazırladılar.
İlk kez 10 Kasım 1969'da yayınlanmaya başladığından beri milyonlarca çocuk, "Bana Susam Sokağı'na nasıl gidilir, nasıl gidilir?" adlı tema müziğiyle büyüdü.
On yıllar boyunca program ve karakterleri küçük ekranın ötesinde bir hayat kazandı.
Popüler karakter Elmo, 2002 yılında Kongre'de müzik eğitimi konusunda konuşmak üzere davet edildiğinde kamu politikalarının ilgi odağı haline geldi.
2006 yılında ABD'de çocuklarda obezite salgını yaşandığı dönemde, Susam Sokağı çocuklara beslenme ve egzersiz konusunda eğitim vermeyi amaçlayan Sağlık Alışkanlıkları adlı bölümleri yayınlamıştı.