Arizona Üniversitesi’nde yapılan kapsamlı bir araştırma, halk arasında “kırık kalp sendromu” olarak bilinen takotsubo kardiyomiyopatinin erkeklerde daha ölümcül seyrettiğini ortaya koydu. Çalışmaya göre, bu sendrom nedeniyle hayatını kaybetme riski erkeklerde, kadınlara kıyasla iki kat daha fazla.

Genellikle yoğun duygusal stresin etkisiyle ortaya çıkan takotsubo kardiyomiyopati, kalbin ana pompalama odasında şekil değişikliğine yol açıyor. Bu süreçte vücut, stres hormonları olan kortizol ve adrenalini fazla miktarda salgılıyor; bu da kalbin normal çalışma düzenini bozuyor. Ancak sadece duygusal değil, fiziksel stres faktörleri (örneğin büyük cerrahi operasyonlar veya inme gibi olaylar) da sendromu tetikleyebiliyor.

İşgücü verilerinin detayları; Emekli, ev hanımı, öğrenci çalışıyor İşgücü verilerinin detayları; Emekli, ev hanımı, öğrenci çalışıyor

Yeni bulgular, hastalığın kadınlarda daha sık teşhis edildiğini doğrulasa da, erkeklerin bu durumdan kaynaklanan ölüm oranlarının daha yüksek olduğunu gösteriyor. 2016-2020 yılları arasında ABD’de hastaneye yatırılan yaklaşık 200 bin yetişkinin incelendiği araştırmada, vakaların yüzde 83’ünün kadınlarda görüldüğü saptandı. Ancak erkek hastaların yaşamını yitirme riski kadınlara göre belirgin şekilde fazla.

Bu farkın nedenine dair net bir bulgu olmasa da, uzmanlar erkeklerde sendromun genellikle fiziksel stresle bağlantılı olmasının daha ağır sonuçlar doğurabileceğine dikkat çekiyor. Kadınlarda ise daha çok duygusal travmaların (örneğin yakın birini kaybetmek ya da işten ayrılmak) tetikleyici olduğu belirtiliyor.

Araştırma, yaş faktörüne dair önemli bir eğilimi de ortaya koydu. 46-60 yaş aralığındaki bireylerde sendromun görülme sıklığında kayda değer bir artış olduğu tespit edildi. Bu yaş grubunun, 31-45 yaş grubuna kıyasla takotsubo kardiyomiyopatiye yakalanma oranı yaklaşık üç kat daha fazla.

Bilim insanları bu artışta hormon seviyelerindeki değişiklikler, artan stres yükü, alkol ve tütün kullanımı ile yüksek tansiyon ve kolesterol gibi sağlık problemlerinin etkili olabileceğini düşünüyor.

Araştırmanın başyazarı Kardiyolog Dr. Mohammad Movahed, erkeklerin stresle başa çıkmakta kadınlara oranla daha sınırlı sosyal destek kaynaklarına sahip olmasının da ölüm riskini artıran etkenlerden biri olabileceğini ifade etti. Dr. Movahed, konuyla ilgili NBC News’e yaptığı açıklamada, “Stresle baş etmede yalnızlık, fiziksel sonuçları da daha yıkıcı hale getirebilir” dedi.

Daha kapsamlı araştırma şart

Uzmanlar, takotsubo kardiyomiyopatinin hala yeterince anlaşılmadığını ve hem tanı hem de tedavi süreçlerinin geliştirilmesi gerektiğini vurguluyor. Journal of the American Heart Association dergisinde yayımlanan bu çalışma, sendromun cinsiyet ve yaş temelli etkilerini anlamak açısından önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.

Editör: TE Bilisim