Romanya'daki Mihai Kogalniceanu (MK) hava üssü, adını 19. yüzyıldan kalma liberal bir politikacının adını taşıyan yakındaki köyden alıyor.

Artık Avrupa'nın en büyük, Almanya'daki Ramstein'dan bile daha büyük bir NATO üssüne dönüşen yer için alışılmadık bir ortam söz konusu.

BBC'nin haberine göre, MK üssünde yakın zamanda Norveç'ten satın alınan Romanya F-16'larının yanı sıra MQ-9 Reaper insansız hava araçlarından oluşan bir filo ve 32 ülkeden NATO ordusunun, hava kuvvetlerinin ve deniz personelinin dönüşümlü olarak görev yapacağı bir askeri şehir yakında yer alacak.

Son gelenler ise Finliler. Karadeniz kıyısından sadece 20 km uzakta olan üs, savaş uçağının uçtuğu Odesa'ya 300 km ve Rus işgali altındaki Kırım'daki Sivastopol'a 400 km uzaklıkta bulunuyor.

"Ruslara bizim aktif olduğumuzu gösteriyor"

RAF pilotu Teğmen Charlie Tagg, “Daha önce herhangi bir Rus saldırganlığına karşı caydırıcı olmak için buradaydık. Şimdi bu daha çok Romanya gibi diğer NATO ülkelerine burada olduğumuza ve savunmaya hazır olduğumuza dair bir güvence sağlıyor. Ruslara bizim aktif olduğumuzu gösteriyor. Silahlı jetlerle uçuyoruz, dolayısıyla bu açık bir mesaj veriyor. Ayrıca bizim için değerli istihbarat sağlıyor; uçakların seri numaralarını ve bu uçakların taşıdığı silahları kaydediyoruz, dolayısıyla tüm istihbarat resmini de besliyor." diyor.

Ukrayna'daki savaş anlık izlenebiliyor

MK üssündeki İngiliz yerleşkesinde, komşu Ukrayna'daki savaş radar ekranlarından izlenebiliyor.  Görevli, “Şahed dronlarının Odesa'ya girdiğini görebiliyorduk. Silahların çarptığı yerdeki ısı kaynakları, hem dost uçakları hem de pek dost olmayan uçakları takip eden radar beslemelerine gidiyor. Bu yüzden oldukça gerçeküstü.” ifadelerini kullanıyor.

Editör: Ömür Ünver