Samsun'da Kurtuluş Savaşı'nın simgelerinden 'Onur Anıtı' olarak bilinen Atatürk Anıtı'na saldıran iki zanlı tutuklandı.

İl Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şubesi ekipleri, Cumhuriyet Meydanı'ndaki Atatürk Parkı'nda yer alan Atatürk anıtına halat bağlanıp çekilmeye çalışılmasıyla ilgili çevredeki iş yerleri ile KGYS kameralarının görüntülerini inceleyerek şüphelilerin kullandığı aracın plakasını tespit etti. Kısa sürede şüphelileri yakalayan ekipler, akraba oldukları tespit edilen iki kişiyi gözaltına aldı. Emniyetteki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edilen zanlılar, çıkarıldıkları hakimlikçe tutuklandı.

"Atatürk Heykeli'ni yıkmak istedim"

Tutuklanan Batuhan Fidan (25) ile kuzeni Celal Rahman Fidan'ın 39) emniyette verdikleri ifadeler ortaya çıktı. Hiçbir dernek ya da örgütle bağlantısı olmadığını öne süren Celal Rahman Fidan'ın, "Bu eylemi ben kendim gerçekleştirdim. Kendi isteğimle ve irademle yaptım. Atatürk Heykeli'ni yıkmak istedim. Bunu yaptıktan sonra başka bir eylem düşüncem yoktu. Atatürk Heykeli'ni protesto ediyorum. Batuhan'ın bu eylemimden haberi yoktu. Atatürk'ü sevmediğimi ben hep söylerim. Heykellerine tahammülüm yok. Araçla anıta gittikten sonra inip ipi bağladım. Batuhan yanda beklerden, ben aracı hareket ettirdim ama ip koptu sonra olay yerinden birlikte uzaklaştık" dediği öğrenildi.

"Eylem için talimat almadık"

Batuhan Fidan da ifadesinde, "Ben Atatürk'e her zaman saygı duydum. Heykeline karşı değilim. Bu eylem için bir talimat almadık. O sırada alkollüydük. Celal bana 'Gönlümü rahatlatacağım' diyerek çelik tel ve halat aldı. Anıtın yanına geldiğimde birlikte araçtan indik. Anıta çıkamayınca ben ona yardımcı oldum. Çelik ip ve halatı anıtın üzerinden geçirip aracı hareket ettirdi. İp kopunca biz de geldiğimiz gibi gittik" dedi.

Savcılıktan açıklama

Samsun Cumhuriyet Başsavcılığından yapılan açıklamada, Atatürk Onur Anıtı'na karşı gerçekleşen çirkin saldırıyla ilgili Cumhuriyet Başsavcılığınca ivedilikle soruşturma başlatıldığı belirtildi.
Zanlıların kısa sürede tespit edilerek gözaltına alındığı menfur saldırıyla ilgili kapsamlı araştırma yapılıp delillerin toplandığı kaydedilen açıklamada, "Akabinde şüpheliler Atatürk'ü Koruma Kanunu'na muhalefet suçu kapsamında ifadelerinin alınması sonrası Samsun Sulh Ceza Hakimliğine tutuklama talebiyle sevk edilmişlerdir" ifadeleri kullanıldı.

Suç kayıtları var

İçişleri Bakanlığı Sözcüsü İsmail Çataklı, yakalanan 2 kişinin çok sayıda suç kaydının bulunduğunu açıkladı:
"İkisinin de çok fazla suç kaydı var. Bir tanesi ifadesinde o gece alkol aldığını beyan ediyor. Uyuşturucu kullanmadan 11, uyuşturucu ticaretinden 2, kasten yaralamadan 9, taksirle yaralamadan 3, alkollü araç kullanmaktan 2... Gerekli işlemler arkadaşlar tarafından devam ediyor."

Edirne'deki saldırıya tutuklama

Öte yandan, Edirne’nin Uzunköprü ilçesinde bulunan Adalet Anıtı'nı yakan 2 şüpheliden 1’i çıkarıldığı mahkemece tutuklandı.
Edirne’nin Uzunköprü ilçesinde dün gece Adalet Meydanı’nda bulunan Adalet heykeli ateşe verilmişti.
Olayla ilgili olarak polis ekiplerinin titizlikle yürüttüğü tahkikatın neticesinde şüpheli Y.A. ve S.Ç. yakalandı.
Olayla ilgili Edirne Valiliği'nden yapılan açıklamada yakalanan şüphelilerden Y.A.'nın akli dengesi yerinde olmadığı tespit edildi. Emniyetteki işlemleri tamamlanan şüpheliler adliyeye sevk edildi. Adliyede çıkarıldığı mahkemede S.Ç. tutuklanarak Edirne Kapalı Cezaevi’ne götürüldü.
Editör: Ömür Ünver