İsrail'in aşırı sağcı Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir'in, Filistinlilerin ramazan ayında Mescid-i Aksa'ya girişlerinin yasaklanması yönündeki çağrısının ardından Netanyahu konuya ilgili görüşünü açıkladı. Öte yandan, İsrailli savaş kabinesi üyesi Benny Gantz, Hamas'ın 10 Mart'a (Ramazan ayının ilk günü) kadar Gazze'de tutulan tüm rehineleri serbest bırakmaması halinde Refah'a bir saldırı başlatılacağı konusunda uyardı. 

Yabancılara konut satışı yarı yarıya düştü Yabancılara konut satışı yarı yarıya düştü

İsrail Kanal 13 Televizyonunun haberinde, İç Güvenlik Teşkilatı Şin-Bet'in (Şabak), İsrail içindeki Filistinlilerle polis arasında çatışmalar yaşanacağı yönündeki uyarılarına rağmen Netanyahu'nun, Filistinlilerin ramazanda Mescid-i Aksa'ya girişlerinin kısıtlanmasına onay verdiği ifade edildi.

Bu konuyla ilgili nihai kararın ilerleyen günlerde alınmasının beklendiği kaydedildi.

Haberde, ramazan ayında Mescid-i Aksa'ya sınırlı sayıda Filistinlinin alınacağı aktarıldı.

Öte yandan, İsrail Savaş Kabinesi Üyesi Benny Gantz, X sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Ramazan'da, Mescid-i Aksa'yla ilgili kısıtlamalar getirilecek ancak bunların ne olduğu henüz netleşmedi." ifadesini kullandı.

İsrail'in aşırı sağcı Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir, daha önce X sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Filistinlilerin ramazan ayında Mescid-i Aksa'ya girişinin yasaklanması çağrısında bulunmuştu.

İsrail basınında geçen günlerde çıkan haberlere göre, Şin-Bet, siyasileri, İsrail toprakları (1948'de işgal edilen topraklar) ve Kudüs'teki Filistinlilerin Aksa'ya girişinin kısıtlanmasının büyük güvenlik sorunlarına neden olacağı yönünde uyarmıştı.

Refah için İsrail'e baskı artıyor

Öte yandan, İsrailli savaş kabinesi üyesi Benny Gantz, Hamas'ın 10 Mart'a kadar (Ramanazan ayının ilk günü) Gazze'de tutulan tüm rehineleri serbest bırakmaması halinde Refah'a bir saldırı başlatılacağı konusunda uyardı. 

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, uluslararası baskıya rağmen Refah'ta Hamas'a bağlı silahlı kişileri ortadan kaldırmak için karadan saldırı düzenleme sözü verdi.

Mısır ve diğer bazı Arap ülkeleri, İsrail'in Refah'taki saldırısının birçok Filistinliyi Mısır'a itme riski taşıyacağı konusunda defalarca uyardı ve bunu kabul edilemez buldular. Suudi Arabistan, Refah'a saldırılması halinde bunun "çok ciddi sonuçlar doğuracağı" sözünü verdi.

Uluslararası alanda İsrail'e, Filistinlilerin zor koşullar altında yaşadığı Refah'a saldırmaktan kaçınması yönünde birçok çağrı yapılıyor. İsrail'in 7 Ekim'den bu yana Hamas'a yönelik saldırısı Gazze Şeridi'nin büyük bölümünü harabeye çevirdi.

Dünya Sağlık Örgütü, Gazze'deki Nasır hastanesinin İsrail baskını sonrasında işlevinin durdurulduğunu açıkladı

Bu arada İsrail Savunma Gücü (IDF) askerleri istihbaratın Hamas tarafından rehinelerin burada tutulduğunu gösterdiğini ileri sürerek perşembe günü hastaneye girdi.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ise, durumu değerlendirmek için bölgeye girmelerine izin verilmediğini duyurdu.

IDF, Nasır'daki operasyonunu "kesin ve sınırlı" olarak nitelendirdi ve Hamas'ı "hastaneleri terör için kullanmakla" suçladı.

Eski Twitter hesabı olan X'te yazan DSÖ Başkanı Dr Tedros Adhanom Ghebreyesus şunları kaydettii: "Gazze'deki Nasser hastanesi, bir hafta süren kuşatma ve ardından devam eden baskının ardından artık işlevsel değil. Hem dün hem de önceki gün, DSÖ ekibinin, ortaklarıyla birlikte yakıt dağıtmak için hastane yerleşkesine ulaşmalarına rağmen hastaların durumlarını ve kritik tıbbi ihtiyaçlarını değerlendirmek üzere hastaneye girmesine izin verilmedi. Hastanede halen 200'e yakın hasta var. En az 20 kişinin sağlık hizmeti alabilmesi için acilen başka hastanelere sevk edilmesi gerekiyor; tıbbi sevk her hastanın hakkıdır."

Gazze'de Hamas yönetimindeki sağlık bakanlığı, hastanede kalan hastalara bakım sağlamaya çalışan yalnızca dört sağlık personelinin kaldığını açıkladı.

İsrail ordusu ise askerlerine hastaneyi çalışır durumda tutmaları söylendiğini savundu.

Ölü ve yaralı sayısı artıyor

Hamas yönetimindeki sağlık bakanlığına göre, savaşın başlamasından bu yana çoğu kadın ve çocuk olmak üzere 28 bin 400'den fazla Filistinli öldürüldü ve 68 binden fazla Filistinli yaralandı. Bakanlık, son 24 saat içinde en az 127 Filistinlinin öldürüldüğünü ve 205 kişinin de yaralandığını duyurdu.

Editör: Ömür Ünver