İsrail Başbakanı Netanyahu'nın açıklaması, ABD Başkanı Joe Biden'ın İsrail'in Hamas'a kalıcı ateşkes sağlamayı amaçlayan üç aşamalı bir plan önerdiğini duyurmasının ardından geldi. Hamas, önerilere "olumlu" baktığını belirtmişti.

Müzakereler, Refah'ta çatışmalar devam ederken, Cumartesi günü İsrail'in Mısır'ın Gazze sınırındaki şehre hava saldırıları düzenlediği yönündeki haberleden sonra kamuoyuna yansıdı.

Biden'ın hem İsrail'e hem de Hamas'a planı kabul etmeleri yönünde yaptığı kamuoyu baskısının anlaşmayla sonuçlanıp sonuçlanmayacağı  merak edilirken Netanyahu'nun ofisi, İsrail'in "savaşı sona erdirme koşullarının değişmediğini" söyledi.

BBC'nin aktardığı açıklamada, "Hamas'ın askeri ve yönetim kapasitesinin yok edilmesi, tüm rehinelerin serbest bırakılması ve Gazze'nin artık İsrail için bir tehdit oluşturmamasının sağlanması" ifadeleri kullanıldı.

Açıklamada, kalıcı ateşkesi kabul etmeden önce İsrail'in "bu koşulların yerine getirilmesinde ısrar etmeye devam edeceği" ifade edildi ve bu koşullar karşılanmadan hiçbir anlaşmanın imzalanamayacağı vurgulandı.

Cuma günü ABD Başkanı Biden, planı kalıcı bir ateşkesin yolunu açan kapsamlı bir İsrail önerisi olarak tanımlamıştı. İlk aşama tam ve tam bir ateşkes, İsrail güçlerinin yerleşim yerlerinden çekilmesi ve bazı rehinelerin Filistinli mahkumlarla takasını içerecek. Bunu, erkek askerler de dahil olmak üzere hayatta kalan tüm rehinelerin iadesi takip edecek. Biden, son aşamada ölen İsrailli rehinelerin son kalıntılarının geri getirilmesinin yanı sıra evlerin, okulların ve hastanelerin yeniden inşası için ABD ve uluslararası yardımla "büyük bir yeniden inşa planının" yapılacağını söyledi.

İsrail iç politikasına etkileri

Çatışmanın tamamen sona ermesi, Hamas'ın müzakerelere başlaması yönündeki temel talebi oldu. Biden, İsrail'deki herkesin planı kabul etmeyeceğinin farkında olduğunu ancak yetkilileri baskıya direnmeye çağırdı.

Netanyahu'nun aşırı sağcı müttefiklerinden henüz bir açıklama gelmedi. Ancak daha önce Netanyahu hükümetinin çökmesiyle sonuçlanabilecek koalisyondan ayrılma tehdidinde bulunmuşlardı.

Ancak İsrail'in en etkili muhalif siyasetçilerinden biri olan Yair Lapid, ateşkes anlaşmasını desteklemesi halinde Netanyahu'ya destek sözü verdi.

ABD'li, İsrailli ve Mısırlı yetkililer Refah kapısının yeniden açılmasını görüşecek

İsrail, son haftalarda kilit şehir Refah'a yönelik saldırılarını artırdı ve Mısır sınırının tamamının operasyonel kontrolünü elinde tuttuğunu iddia etti.

Mısır basınında çıkan haberlere göre, ABD'li, İsrailli ve Mısırlı yetkililer Refah kapısının yeniden açılmasını görüşmek üzere Pazar günü Kahire'de bir araya gelecek.

Enflasyonun düşeceğine inanan hanehalkı sayısı azalıyor Enflasyonun düşeceğine inanan hanehalkı sayısı azalıyor

İsrail güçlerinin Gazze'nin güney sınırının kontrolünü ele geçirme saldırısının bir parçası olarak sınırın kontrolünü ele geçirmesinin ardından Mayıs ayı başında sınırın kapatılmasından bu yana Gazze'ye yardım akışı kısıtlandı.

Hamas yönetimindeki sağlık bakanlığına göre, çatışmaların başlangıcından bu yana Gazze'de 36 binden fazla insan öldürüldü.

Savaş, Ekim ayında Hamas'ın İsrail'e saldırı başlatmasıyla başlamış; yaklaşık 1.200 kişi öldü ve 252 kişi rehin olarak Gazze'ye götürülmüştü.

Editör: Ömür Ünver