Rusya'nın başkenti Moskova'daki konser salonunda silahlı saldırı meydana geldi. Öte yandan konser salonun yakınlarındaki Crocus Belediye binasında patlama yaşandığı bildirildi. Rusya İç İstihbarat Servisi FSB, "Crocus kompleksindeki terör saldırısı sonucunda ilk belirlemelere göre şu anda 40 ölü ve 100'den fazla yaralı var" açıklamasında bulundu. Daha sonra ölü sayısı Rusya basınında 60 olarak belirtildi. Saldırıda hayatını kaybedenlerin sayısı bugün 115'e yükseldi. Rus güvenlik güçleri, saldırıyı kamuflaj giymiş 5 saldırganın gerçekleştirdiğini bildirirken, saldırıyı IŞİD üstlendi. Rusya Federal Güvenlik Servisi (FSB) Direktörü, Moskova yakınlarındaki saldırıdan sonra Rusya Devlet Başkanı Putin'e 11 kişinin yakalandığını bildirdi. IŞİD'in Telegram hesabından yapılan açıklamada, ""İslam Devleti savaşçıları, Rus başkenti Moskova'nın eteklerinde Krasnogorsk şehrinde büyük bir Hıristiyan topluluğuna saldırdı, yüzlerce kişiyi öldürüp yaraladı ve üslerine güvenli bir şekilde çekilmeden önce büyük yıkıma neden oldu" denildi. 

Rusya'nın başkenti Moskova'daki konser salonunda silahlı saldırı meydana geldi.

Tass haber ajansı, saldırının gerçekleştiği konser salonunun bulunduğu Crocus Belediye binasında da patlama yaşandığını bildirdi.

RIA Novosti haber ajansı, kamuflaj giymiş en az 3 kişinin silahla ateş ettiğini söyledi.

İnsanlar tahliye edilirken çevik kuvvet polislerinin bölgeye gönderildiği öğrenildi.

Konser salonunda hala mahsur kalanların olduğu bildirilirken, Moskova Belediye Başkanı'ndan ilk açıklama geldi. Büyük bir trajedinin yaşandığını söyleyen belediye başkanı, hayatını kaybedenler için taziyelerini iletti.

Olay yerine 50'den fazla ambulans gönderildiği söylendi.

Moskova1

Ulusal yas ilan edildi: Saldırıyı hazırlayan, teröristlerin arkasında duran herkesi tespit edip cezalandıracağız

Saldırı nedeniyle 24 Mart'ta ülke genelinde 'ulusal yas' ilan ettiğini duyuran Putin, "Dikkatlice planlanmış bir terör saldırısının yanı sıra önceden hazırlanmış bir toplu insan katliamıyla karşılaştık" dedi.

Moskova'da Crocus Belediye Binası'nda yer alan konser salonuna düzenlenen ve 100'den fazla kişinin hayatını kaybettiği silahlı saldırı nedeniyle Rusya'da 24 Mart'ta (yarın) ulusal yas ilan edildi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, başkent Moskova'da, dün akşam saatlerinde IŞİD'in konser salonuna düzenlediği saldırıya ilişkin açıklama yaptı.

Putin, saldırıyı düzenleyenlerin, 'bir zamanlar Naziler gibi', 'gösteri amaçlı bir infaz ve kanlı bir gözdağı eylemi hazırladıklarını' söyledi.

Yapay zekayla gıda kayıplarının önüne geçilecek Yapay zekayla gıda kayıplarının önüne geçilecek

"Toplu insan katliamı"

Saldırının önceden planlandığını ifade eden Putin, "Dikkatlice planlanmış bir terör saldırısının yanı sıra önceden hazırlanmış bir toplu insan katliamıyla karşılaştık" dedi.

Putin, ayrıca, saldırganlara ilişkin "Rusya'ya, halkımıza yönelik bu saldırıyı hazırlayan, teröristlerin arkasında duran herkesi tespit edip cezalandıracağız" ifadelerine yer verdi.

ABD vatandaşları 'terör saldırısı olabilir' uyarısı vermişti

Rusya merkezli Sputnik News haberine göre, ABD Moskova Büyükelçiliği, 7 Mart tarihinde Moskova'daki ABD vatandaşları için terör saldırısı uyarısında bulunmuştu. Elçiliğin internet sitesinde şunlar yazılmıştı:

ABD, extremist grupların konserler de dahil olmak üzere Moskova'daki büyük toplantıları hedef almayı planladıklarına dair haberleri takip etmektedir ve ABD vatandaşlarına önümüzdeki 48 saat boyunca büyük toplantılardan kaçınmaları tavsiye edilmelidir.

"Tüm dünya bu korkunç saldırıyı kınamak zorunda"

Rusya Dışişleri Bakanlığı, saldırı hakkında açıklama yaptı:

Dünyanın dört bir yanından sıradan vatandaşlardan Crocus City konser salonunda yaşanan korkunç trajediyle ilgili başsağlığı dileyen telefonlar ve tüm insanlığın gözleri önünde gerçekleşen bu kanlı terör saldırısını güçlü bir şekilde kınayan mesajlar alıyor. Rus yetkililer, şu anda tüm çabalar insanları kurtarmak için sarfediliyor. Tüm dünya toplumu bu korkunç suçu kınamak zorunda!

Ukrayna: Kasıtlı bir provokasyon

Ukrayna Savunma Bakanlığı İstihbarat Müdürlüğü'nün Telegram hesabından yapılan açıklamada, saldırının "Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in emriyle Rus özel servisleri tarafından planlanmış ve kasıtlı bir provokasyon" olduğu iddia edildi.

Açıklamada, olayın, Ukrayna'ya yönelik daha şiddetli saldırıları meşrulaştırma amacı taşıdığı öne sürüldü.

Bakan Fidan, saldırıyı kınadı

Diplomatik kaynaklardan alınan bilgiye göre Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Rusya Federasyonu Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'la telefonda görüştü.

Fidan, Moskova'daki saldırıyı kınadığını belirterek, Rusya halkına ve hükümetine Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Türk halkının başsağlığı dileklerini iletti.

IŞİD-H hangi saldırıları gerçekleştirdi

IŞİD-H Afganistan içinde ve dışında camiler de dahil olmak üzere çok sayıda saldırı gerçekleştirdi.

Bu yılın başlarında ABD, grubun İran'da yaklaşık 100 kişinin ölümüne yol açan çifte bombalı saldırılar düzenlediğini doğrulayan iletişimleri ele geçirdi.

Eylül 2022'de IŞİD-H militanları, Kabil'deki Rusya büyükelçiliğine düzenlenen ölümcül intihar saldırısının sorumluluğunu üstlendi.

Grup, 2021 yılında Kabil'in uluslararası havaalanına düzenlenen ve ABD'nin ülkeden kaotik tahliyesi sırasında 13 ABD askerinin ve çok sayıda sivilin ölümüne neden olan saldırıdan sorumluydu.

Bu ayın başlarında Ortadoğu'daki üst düzey ABD'li general, IŞİD-H'nin "altı ay kadar kısa bir sürede" Batılı hedeflere saldırabileceğini söyledi.

ABD istihbaratı, mart ayı başında IŞİD'in Moskova'da saldırı planladığı konusunda Rus makamlarını uyarmıştı.

Editör: Ömür Ünver