Erzincan'ın İliç ilçesindeki Çöpler altın madeninde 13 Şubat’ta meydana gelen toprak kaymasında göçük altında kalan dokuz işçi heyelan tehlikesinden dolayı arama çalışmaları durduruldu.

ABD merkezli Anagold’la yerli ortağı Çalık Holding’in işlettiği madende Anagold’un taşeronu Çiftay Şirketi, çalışanlarına mesaj atarak vardiyaya çağırmış ve şu açıklamayı yapmıştı:

“Arkadaşlar normal vardiya devam ediyor. İşe çıkacakmış gibi hazır bir şekilde vardiya saatlerinde duyarlı olalım. Gereksiz haberlere kulak asmayalım. Gelişmelerden haberdar edeceğiz kimse yazılı bir izin almadan bir yere gitmesin.”

Tepkiler gelince izin verdiler

Bağımsız Maden İş Sendikası Örgütlenme Uzmanı Başaran Aksu, X hesabından yaptığı paylaşımda Anagold’un işçilere 1 Nisan’a kadar idari izin verdiğini duyurdu:

“Bu zorlu ve yoğun çalışma süreci devam ederken üretim faaliyetlerimizin durdurulmuş olması, aşağıdaki haritada verilen bölgelerin kapatılmış olması, sahada sadece arama kurtarma ve kriz yönetimi çalışanlarının bulunması talimatı nedeniyle bu kapsamda görevlendirilmeyen tüm çalışanlarımız 1 Nisan 2024 tarihine kadar idari izinli olarak sayılacaktır.”

Şirketten yapılan açıklama ise şöyle:  

İş dünyasından hükümete vize çağrısı: Engelleri kaldırın İş dünyasından hükümete vize çağrısı: Engelleri kaldırın

"Değerli Çalışanlarımız,

Yaşadığımız elim kaza sonucunda duyduğumuz derin üzüntüyü bir kez daha ifade etmek isteriz. Tüm çalışanlarımıza ve ailelerine geçmiş olsun diliyor, kayıp çalışma arkadaşlarımıza bir an önce ulaşmak için arama ve kurtarma operasyonlarımızın yoğun bir şekilde devam ettiğini belirtmek istiyoruz.
Bu zorlu ve yoğun çalışma süreci devam ederken üretim faaliyetlerimizin durdurulmuş olması, aşağıdaki haritada verilen bölgelerin kapatılmış olması, sahada sadece arama kurtarma ve kriz yönetimi çalışanlarının bulunması talimatı nedeniyle bu kapsamda görevlendirilmeyen tüm çalışanlarımız, 1 Nisan 2024 tarihine kadar idari izinli olarak sayılacaktır. Bu kapsamdaki çalışanlarımızın listesi ekte sunulmuştur.
Sahamızdaki zorlu durum içerisinde kontrollü ve güvenli çalışma ortamı sağlamayı daha mümkün kılacağı için ekli listede adı olup idari izne yollanmış olsa bile ihtiyaç duyulan pozisyonlar, uzaktan çalışmaya devam edecek olup bu kapsamdaki ihtiyaçlar için bölüm yöneticiniz ile iletişimde olmanız yeterli olacaktır. Bu süreci farklı bir şehirde geçirmek isteyen çalışanlarımızın talebi, içinde bulunduğumuz yasal süreçler açısından bir aykırılık yaratmadığı sürece bölüm müdürlerinin onayına bağlıdır. Süreç boyunca alınacak her türlü aksiyonlar hakkında sizlere ayrıca bilgilendirme yapılacaktır. Konu hakkındaki diğer sorularınızı İK bölümüne iletebilirsiniz."

Editör: Ömür Ünver