Gazze'deki Hükümet Medya Ofisi'ne göre, İsrail'in Cumartesi günü Gazze Şehri'ndeki Kuveyt kavşağında insani yardım bekleyen Gazze sakinlerine açtığı ateş sonucu en az 19 kişi öldü ve 23 kişi yaralandı. Saldırıda yakınlarını kaybeden Ahmed Al-Ghoul, CNN'e kuzeninin saldırıda öldürüldüğünü belirterek, "Uluslararası koruma nerede? Çocuklarını, kardeşlerini ve annesini doyurmak için yiyecek almaya gitti, ilgilenmesi gereken 15 kişi var.”

Gazze'deki Devlet Medya Ofisi, "İşgal ordusu ve tanklar, işgale tehdit oluşturmayan uzak bir yerde un ve yardım çuvalları bekleyen aç insanlara makineli tüfeklerle ateş açtı" dedi.

İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF), bir yardım konvoyunda düzinelerce Gazzeli'ye saldırıldığı yönündeki haberlerin yanlış olduğunu ve olayla ilgili incelemenin sürdüğünü söyledi.

İsrail birlikleri Refah sınır kapısının Gazze tarafını ele geçirdi İsrail birlikleri Refah sınır kapısının Gazze tarafını ele geçirdi

Gazze Şehri'ndeki Kuveyt döner kavşağı, yardım kamyonlarının yiyecek dağıttığı ve malzemeye ihtiyaç duyan çaresiz insan kalabalığının ilgisini çeken bir bölge olarak biliniyor.

Gazze Sivil Savunma Müdürlüğü sözcüsü Yüzbaşı Mahmud Basal, kayıpların "İsrail güçlerinin ailelerine ve çocuklarına yardım etmek için yiyecek aramaya giden sakinleri hedef alan işgalinin bir sonucu olduğunu" iddia etti.

Bu arada IDF yaptığı açıklamada şunları kaydetti:

"Bu sabah [yerel saatle] saat 11'de IDF, Kuzey Gazze'deki insanlara yiyecek dağıtmak için bir yardım konvoyu düzenledi. Konvoy, belirlenen dağıtım noktasına yaklaştığında, insani koridorun kuzeyinde yüzlerce Gazzeli tarafından durduruldu ve yağmalandı. İlk bulgular, konvoya herhangi bir hava saldırısı yapılmadığını ve IDF güçlerinin yardım konvoyundaki insanlara ateş açtığına dair herhangi bir olayın bulunmadığını belirledi" dedi.

"Uluslararası koruma nerede?"

Olayın ardında ölü ve yaralıların götürüldüğü Gazze şehrinin doğusundaki El Ahli Baptist hastanesindeki CNN videosunda , kurbanların bazı yakınları, İsrail güçlerinin onlara ateş açtığı sırada sevdiklerinin un ve yiyecek almak için beklediklerini söylüyor.

Videodaki Ahmed Al-Ghoul isimli adam, kuzeninin saldırıda öldürüldüğünü belirterek, "Uluslararası koruma nerede? Çocuklarını, kardeşlerini ve annesini doyurmak için yiyecek almaya gitti, ilgilenmesi gereken 15 kişi var.”

Olay yerinden çekilen sosyal medya videosunda çok sayıda yaralının yanı sıra ölü görünen bir kişinin de derme çatma sedyelerle bölgeden uzaklaştırıldığı görülüyor.

Yardım bekleyenlere saldırılarda ölü sayısı 400'ü buldu

Son haftalarda İsrail askerleri insani yardım için sıraya giren sivil kalabalığa yönelik çok sayıda ölümcül saldırı düzenlediği bildirildi. Gazze merkezli Hükümet Medya Ofisi, bu ayın başlarında savaşın başlangıcından bu yana yaşanan birçok benzer olayda en az 400 kişinin öldürüldüğünü söyledi.

Geçen hafta, Gazze Şehri'ndeki Filistin İç Güvenlik Güçleri, İsrail güçlerinin burada gerçekleştirdiği "sık katliamlar" nedeniyle, hayatları korumak amacıyla Kuveyt döner kavşağında toplantıların yasaklanacağını söyledi. Bu nedenle de cumartesi günü Kuveyt kavşağında yardımın neden dağıtıldığı henüz bilinmiyor.

Editör: Ömür Ünver