İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, kabinenin "Hamas'ı yok etmek ve kalan rehineleri kurtarmak" için "güçlü bir operasyon" düzenlemeye karar verdiğini ve Gazze'nin 2,1 milyonluk nüfusunun "korunmak için taşınacağını" söyledi.

Askerlerin Gazze'nin ne kadarını ele geçireceğini açıklamadı ancak bölgeye "girip çıkmayacaklarını" vurguladı.

BBC'ye konuşan bir üst düzey Hamas yetkilisi, İsrail'in kararının ardından ateşkes ve rehinelerin salıverilmesi konusunda yeni görüşmeler yapmanın "anlamsız" olduğunu söyledi.

Bassem Naim, İsrail "aç bırakma savaşına" devam ederken, yeni önerileri dikkate almayacaklarını belirtti.

İsrail ordusu, operasyonun yeni aşamasına hazırlık olarak on binlerce yedek askeri göreve çağırdı.

Planın ABD Başkanı Donald Trump'ın gelecek hafta bölgeye yapacağı ziyaretten sonra uygulamaya konacağı belirtiliyor.

İsrail kabinesinin ayrıca Gazze'de insani yardım dağıtımının özel şirketler aracılığıyla yeniden başlatılmasını prensipte onayladığı bildirildi.

Birleşmiş Milletler ve diğer yardım kuruluşları, temel insan hakları ilkelerinin ihlali olacağı gerekçesiyle işbirliği yapmayacaklarını açıkladı.

Gazze Mart başından beri İsrail ablukası altında ve insani yardım kuruluşları gıda ve diğer insani yardım malzemesi kıtlığının ciddi boyuta ulaştığını söylüyor.

Plana tepkiler

Avrupa Birliği planla ilgili endişesini dile getirdi ve İsrail'e itidal çağrısında bulundu.

Avrupa Komisyonu sözcüsü Anouar El Anouni 5 Mayıs'taki basın brifinginde, "Avrupa Birliği, İsrail güçlerinin Gazze'de yürüttüğü ve Filistin halkı için daha fazla can kaybı ve acıya yol açacak olan operasyonun genişletilmesi planından endişe duymaktadır. İsrail'i azami itidal göstermeye çağırıyoruz" dedi.

Türkiye Dışişleri Bakanlığı da 6 Mayıs'ta bir açıklama yaptı ve "İsrail'in Suriye, Lübnan ve Yemen dahil olmak üzere bölge ülkelerine yönelik saldırıları barış ve istikrarı hedef almaktadır" denildi.

Almanya'da Merz onay aldı Almanya'da Merz onay aldı

"Netanyahu hükümetinin Gazze'deki işgalini genişletme yönündeki son kararı da aynı yayılmacı ve tahripkar anlayışın tezahürüdür" denilen açıklamada, uluslararası topluma, "İsrail'in pervasız saldırganlığı karşısında sessiz kalmaması" çağrısı yapıldı.

 Son saldırıda 7'si çocuk 22 can kaybı

Öte yandan, İsrail'in Gazze'nin merkezindeki El Bureyc kampında binlerce yerinden edilmiş kişiye ev sahipliği yapan bir okul kompleksine düzenlediği saldırıda 7'si çocuk en az 22 kişi hayatını kaybetti

İsrail kabinesi Pazar günü Gazze'de genişletilmiş bir askeri operasyonu onayladığından beri, Filistin Sağlık Bakanlığı'na göre en az 48 Filistinli öldürüldü ve 142 kişi yaralandı. Bakanlığın verdiği rakamlara göre, İsrail'in 18 Mart'ta Gazze'ye yönelik bombardımanını yeniden başlatmasından bu yana 2.500'den fazla Filistinli öldürüldü.

Filistin Kızılayı Pazartesi günü Gazze'deki 29 kliniğinden 13'ünün kapandığını söyledi. Hala faaliyette olanların "sınırlı kapasiteleri" olduğunu söyledi. Bu arada, BM sağlık kuruluşuna göre Gazze'nin 36 hastanesinden 21'i yalnızca kısmen faaliyette.

Editör: TE Bilisim