Enerji Bakanı Yorgo Papanastasiou, İsrail'in ihtiyaç duyulması halinde ülkeye güç sağlamak için hem konvansiyonel hem de yenilenebilir kaynaklardan gelen kendi enerji rezervlerine güvenebilmek konusunda özellikle istekli olduğunu belirtti.

ABD'nin Ankara Büyükelçisi adayı Tom Barrack, Senato'dan onay aldı ABD'nin Ankara Büyükelçisi adayı Tom Barrack, Senato'dan onay aldı

Pananastasiou, Güney Kıbrıs'ın yakın gelecekte fosil yakıtların yanı sıra güneş ve rüzgar kaynaklarından da yaklaşık dört gigavat elektrik üretme kapasitesine sahip olacağını, sadece 0,5 gigawatt tüketeceğini söyledi.

Rüzgâr türbinleri ve fotovoltaikler 1 GW elektrik üretiyor, ancak 2,8 GW kapasiteli yeni rüzgâr ve güneş enerjisi parklarının inşası için lisanslar verildi. Konvansiyonel yakıtlar 1,4 GW üretiyor.

Elektrik kablosu bağlantısına ilişkin ortak taahhüt, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi Cumhurbaşkanı Nikos Hristodulidis'in pazar günü İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile Batı Şeria'daki Ramallah ve İsrail'e yaptığı günlük ziyaret sırasında yaptığı görüşmelerde teyit edildi.

Euronews haberine göre, Hristodulidis' ve Netanyahu, elektrik bağlantısının iki ülkenin Avrupa ile Ortadoğu arasında doğal geçit noktası olarak coğrafi konumunu ortaya koyacağını ifade etti.

AB destekli ikinci hatta Türkiye itirazı

Ayrıca Yunanistan'ı Güney Kıbrıs'a bağlayacak elektrik kablosu projesi de halihazırda devam ediyor. 1,94 milyar avroluk Büyük Denizler Bağlantı Borusu (GS) projesinin bir kısmı Avrupa Birliği tarafından finanse ediliyor ve maliyeti 800 milyon avro.

Kablonun güzergahı konusunda Türkiye'nin itirazları nedeniyle ilerleme yavaşladı. Türkiye, kablonun kendi yetki alanında olduğunu iddia ettiği sulardan geçeceği için projenin kendi izni olmadan devam edemeyeceğini söylüyor.

Editör: TE Bilisim