İsrail ordusu, güvenlik kabinesinin onayladığı "Gazze'deki işgali genişletip kalıcı hale getirme" planını uygulamaya başladığını açıkladı.
İsrail ordusundan, Gazze'ye düzenlenen saldırılara ilişkin yapılan açıklamada, "ordunun birlikleri harekete geçirdiği" aktarıldı.
Açıklamada, İsrail ordusunun dün gün boyunca Gazze'deki işgalini genişletmek ve stratejik alanları işgal etmek için kapsamlı saldırılar başlatıldığı belirtildi.
"Gideon'un Savaş Arabaları" ismi verilen saldırıların, 7 Ekim 2023'ten bu yana şiddetli saldırılarıyla Hamas'ı yenmek ve İsrailli esirleri geri getirmek gibi hedeflere ulaşamayan İsrail'in, bu hedeflere ulaşabilmesi amacıyla başlatıldığı ileri sürüldü.
İsrail ordusunun Gazze Şeridi'ndeki saldırılarını sürdüreceği belirtildi.
The Times Of Israel'in İsrailli yetkililere dayandırdığı haberine göre, söz konusu saldırılar Gazze'nin kalıcı işgali ve Filistinlilerin Gazze'nin güneyine göçe zorlanması anlamına geliyor.
İsrail ordusu, ABD Başkanı Donald Trump'ın Orta Doğu turu sırasında Gazze Şeridi'ne yönelik saldırılarını yoğunlaştırmıştı.
Bölgedeki çok sayıda okul, hastane ile sivil altyapı ve yerinden edilen Filistinlilerin çadırları İsrail hava saldırılarının hedefi olmuştu.
Son günlerde Gazze'de sivillerin ölümüne yol açan saldırıları artıran İsrail ordusunun dünkü saldırılarında 113 Filistinlinin hayatını kaybettiği açıklanmıştı.
İsrail güvenlik kabinesi, saldırı planını onaylamıştı
İsrail güvenlik kabinesinin 4 Mayıs'ta Gazze Şeridi'nde işgali genişletmeyi ve kalıcı hale getirmeyi amaçlayan saldırı planını onayladığı aktarılmıştı.
İsrail basınında, planın 3 aşamadan oluştuğu ve en erken ABD Başkanı Trump'ın Orta Doğu turu sona erene kadar sürecek hazırlık aşamasında ateşkes anlaşmasına ulaşılamazsa yoğun saldırılar ve Gazze’deki Filistinlilerin güneye sürgün edileceği ikinci aşamaya geçileceği aktarılmıştı.
İsrail askerlerinin kara saldırılarıyla ele geçirilen bölgelerden öncekilerin aksine geri çekilmeyeceği ve bu yerlerde işgali sürdüreceği kaydedilmişti.
“Gideon'un Savaş Arabaları" ne anlama geliyor?
İsrail’in operasyonun ismini “Gideon'un Savaş Arabaları" seçmesinin ardında, Yahudi kutsal kitabı Tanah’tan derin bir dini referans yatıyor. Hakimler Kitabı’na göre Gidyon, İsrail halkını Midyanlıların baskısından kurtaran bir yargıç ve savaşçıydı.
Tanah’a göre, Midyanlılar, İsrailoğulları’na baskınlar yapar, ürünlerini yağmalar, onları aç bırakırdı. Tanrı, Gidyon’u seçti ve o da sadece 300 kişilik küçük bir kuvvetle, Tanrı’nın mucizesi ve stratejisi sayesinde Midyanlıları yendi.
İsrail’in bu tür isimleri seçmesi ise tesadüf değil. Gazze’ye yönelik saldırıların başından bu yana Başbakan Binyamin Binyamin Netanyahu ve İsrail hükümeti, sık sık dini metaforlar ve kutsal metin referansları kullandı.
Arap liderler Bağdat'ta bir araya geldi
IDF'nin açıklamasının ardından BM Genel Sekreteri Antonio Guterres cumartesi günü Gazze'de kalıcı ve acil bir ateşkes çağrısında bulundu. Bağdat'ta düzenlenen yıllık Arap Ligi Zirvesi'ne katılan Guterres, "Artık kalıcı bir ateşkese ihtiyacımız var" dedi ve "İsrail'in kara operasyonlarını genişletme ve daha fazlasını yapma planlarından endişe duyduğunu" sözlerine ekledi.
Irak'ın başkentinde bir araya gelen liderlerin gündeminde Gazze'deki savaş ilk sırada yer alıyor. Mart ayında yapılan acil bir zirvede, Gazze'nin yeniden inşası için önerilen ve bölgenin 2 milyon sakinini yerinden etmeyecek bir plan onaylanmıştı.
Zirve, ABD Başkanı Donald Trump'ın Gazze'de umulduğu gibi bir ateşkes sağlayamayan ancak Trump'ın Suriye'nin geçici Devlet Başkanı Ahmed eş-Şara ile görüşmesiyle manşetlere taşınan Körfez ülkeleri turunu tamamlamasından bir gün sonra gerçekleşti.
Trump gezisinin sonunda Gazze'de "çok sayıda insanın açlıktan öldüğünü" kabul etti ve ABD'nin "bunun icabına bakacağını" söyledi.
Hafta başında uluslararası gıda güvenliği uzmanları Gazze nüfusunun yüzde 20'sinin açlıkla karşı karşıya olduğunu ve İsrail'in hayat kurtarıcı yardımlara uyguladığı ablukayı kaldırmaması halinde kritik bir kıtlık riski altında bulunduğunu bildirmişti.
BM insani yardım şefi Tom Fletcher salı günü BM Güvenlik Konseyi üyelerine seslenerek, "Soykırımı önlemek ve uluslararası insani hukuka saygı gösterilmesini sağlamak için şimdi kararlı bir şekilde harekete geçecek misiniz?" diye sordu.
İsrail'in BM Büyükelçisi Danny Danon cuma günü gönderdiği mektupta Fletcher'ı "siyasi bir vaaz" vermekle ve "kanıt, yetki ya da kısıtlama olmaksızın soykırım suçlamasında bulunmakla" suçlayarak yanıt verdi.