Türkiye'ye seyahatlerin boykot edilmesi yönündeki kamuoyu çağrılarıyla başlayan süreç, Hindistan'ın Türk ve Azeri şirketleri ve üniversiteleriyle bağlarını kesmesiyle daha geniş bir kopuşa dönüştü.

Diplomatik soğukluk, Türkiye'nin son dönemde Hindistan-Pakistan arasında yaşanan gerginlikler sırasında Pakistan'a verdiği açık destekten kaynaklandığı iddia ediliyor.

BBC'nin haberine göre, Hindistan, Perşembe günü ulusal güvenlik endişelerini öne sürerek Türk şirketi Çelebi'nin havalimanlarında faaliyet göstermesini yasakladı. Çelebi ise bu iddiayı reddetti.

Cevahirlal Nehru Üniversitesi, Jamia Millia Islamia ve Maulana Azad Ulusal Urdu Üniversitesi'nin de aralarında bulunduğu bazı Hindistan üniversiteleri de Türkiye'deki kurumlarla akademik bağlarını askıya aldı.

Trump: Putin ve ben bir araya gelene kadar hiçbir şey olmayacak, tamam mı? Trump: Putin ve ben bir araya gelene kadar hiçbir şey olmayacak, tamam mı?

Delhi ve Mumbai gibi büyük havalimanlarında yer hizmetleri yürüten Çelebi, federal havacılık bakanlığının emirleri doğrultusunda resmen sonlandırıldı.

Hindistan Havacılık Devlet Bakanı, X sitesinde yaptığı paylaşımda , son günlerde ülke genelinden şirketin yasaklanması yönünde talepler alındığını söyledi. Bakan, "Konudaki ciddiyeti ve ulusal çıkarları koruma çağrısını kabul ederek, bu talepleri dikkate aldık. Sivil Havacılık Bakanlığı, söz konusu şirketin güvenlik iznini iptal etti" dedi.

Bloomberg'in bir haberine göre Çelebi, iddiaları "açıklığa kavuşturmak" ve emrin geri alınmasını sağlamak için tüm "idari ve yasal" yollara başvuracağını söyledi. Şirket ayrıca güvenlik izninin iptalini "haksız" olarak nitelendirdi. Şirket, "Şirketimiz ve bağlı şirketlerimiz, Hindistan'daki havalimanı operasyonları ve sivil havacılık trafiğinde yaşanabilecek herhangi bir aksaklık, gecikme veya olumsuz etkiden sorumlu değildir." ifadelerini kullandı.

Seyahat için sosyal medyadan çağrı

Sosyal medyadaki boykot çağrıları anında etkisini gösterdi ve Hindistan seyahat siteleri bu hafta iptallerde keskin bir artış olduğunu bildirdi.

Seyahat sitesi MakeMyTrip'in sözcüsü, "Hintli gezginler son bir haftada güçlü duygular dile getirdiler. Azerbaycan ve Türkiye'ye yapılan rezervasyonlar %60 azalırken, iptaller %250 arttı" dedi.

Çoğu seyahat sitesi hala rezervasyona izin veriyor, ancak bazıları seyahati caydırmaya çalışıyor; Türkiye ve Azerbaycan'a yönelik promosyonları ve uçuş indirimlerini sessizce geri çekiyor.

Resmi verilere göre, Türkiye'ye 2023'te 274.000 olan Hintli ziyaretçi sayısı, 2024'te 330.100'e yükseldi. Azerbaycan'da da geçen yıl yaklaşık 244.000 Hintlinin gelmesiyle bir artış görüldü.

Artan sayılara rağmen, Hintliler 2024'te Türkiye'nin yabancı ziyaretçilerinin %1'inden daha azını oluşturuyordu. Buna karşılık, Azerbaycan'a gelen yabancıların yaklaşık %9'unu oluşturuyorlardı.

Editör: TE Bilisim