İsrail, ordusunun Gazze'deki Şifa Hastanesi'nde Hamas'a karşı operasyon düzenlediğini açıkladı. Hastanedeki bir görgü tanığı BBC'ye, tankların ve komando askerlerinin hastanenin ana acil servisine girdiğini gördüklerini belirterek, "Hastanenin içinde altı tank ve yüzden fazla komando askeri gördüm, ana acil servise girdiler, bazı askerler maskeliydi ve Arapça 'kımıldama, hareket etme' diye bağırdılar" dedi. ABD, İsrail'in Hamas'ın El Şifa'ya bağlı bir komuta merkezi olduğu yönündeki iddiasını destekleyen istihbarata sahip olduğunu iddia ediyor ancak Hamas bunu reddediyor. Daha önce, yakıt sıkıntısı çeken hastanedeki bir doktor, 200 hastanın toplu mezara gömüldüğünü söylemişti.

İsrail tarafından "Hamas'a yönelik kesin ve hedef odaklı operasyonlar" gece yarısı yerel saatle 02.00'den hemen sonra duyuruldu  Bir görgü tanığı, BBC'nin Gazze muhabiri Rushdi Abu Alouf'a, yüzlerce askerin hastaneye nasıl "bastığını" ve içeride tankların bulunduğunu anlattı.

 İsrail sürekli olarak hastanenin Hamas tarafından üs olarak kullanıldığını ve grubun hastanenin altında bir operasyon üssünün bulunduğunu öne sürüyor. ABD, dün ilk kez bu iddiaları doğrulayan istihbarata sahip olduğunu açıklayarak, Hamas ve diğer bir Filistinli grup olan İslami Cihad'ın "Şifa Hastanesi'nde bir komuta ve kontrol noktası işlettiği" ve "orada silah depoladıkları" ileri sürmüştü.

Yabancılara konut satışı yarı yarıya düştü Yabancılara konut satışı yarı yarıya düştü

Hamas ise bu iddiaları sürekli olarak reddetti ve Beyaz Saray'ın onayının İsrail'e hastaneye baskın düzenlemesi için "yeşil ışık" yaktığını savundu.

Hastaların yanı sıra siviller de var

Binlerce hasta ve sivilin, İsrail güçlerinin kuşatması altındaki Gazze'deki Şifa Hastanesinde barındığına inanılıyor. Ancak tahminler farklılık gösteriyor. Dünya Sağlık Örgütü, Şifa Hastanesi'nde yaklaşık 700 hasta, 400 hastane personeli ve 3 bin sivilin bulunduğunu duyurmuştu.

Hamas yönetimindeki sağlık bakanlığı, hastanede hâlâ en az 2 bin 300 kişinin bulunduğunu, bunların 650'ye kadar hasta, 200-500 personel ve bin 500 civarında sivilin bulunduğunu açıkladı.

Biden ile Netanyahu telefonda görüştü

Beyaz Saray'dan ABD Başkanı Joe Biden ile İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun telefonda görüştüğü bildirildi. Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada, her iki liderin "çok sayıda çocuk ve çok sayıda Amerikalı da dahil olmak üzere Hamas tarafından tutulan rehinelerin serbest bırakılmasını sağlamak için devam eden çabaları uzun uzadıya tartıştığı" belirtildi.

Beyaz Saray'dan ilk açıklama

İsrail güçlerinin hastaneye yaptığı baskına ilişkin ilk açıklama ise bu görüşmenin duyurulmasından sonra geldi.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi adına konuşan sözcü, "Bir hastanenin havadan vurulmasını desteklemiyoruz ve masum insanların, çaresiz insanların, hak ettikleri tıbbi bakımı almaya çalışan hastaların çapraz ateşte kaldığı bir hastanede çatışma görmek istemiyoruz" dedi. Sözcü, Biden'ın hastanelerin ve hastaların korunması gerektiği yönündeki yorumlarını da hatırlattı.

Hamas'tan Tel Aviv'e füze

Bu arada, Hamas'ın dün İsrail'e karşılık verdiği ortaya çıktı. Grup, artan Filistinli ölümlerinin bir sonucu olarak Tel Aviv'i "füze" ile "bombaladığını" söyledi. İsrail'in Magen David Adom acil servisi, Hamas'ın saldırısından sonra 20 yaşındaki bir adamın ağır yaralı olarak hastaneye kaldırıldığını, 43 yaşında bir kadının ise hafif yaralandığını açıkladı.

Sağanak yağış da eklendi

Öte yandan, Gazze'de çadırlarda kalan binlerce kişi sağanak yağışla karşı karşıya kaldı. Gazze'nin kuzeyinde yerinden edilen ve Han Yunus'a sığınan bir çok insan, derme çatma bir çadırlarda sağanak yağışın etkileriyle zor koşullar altında mücadele edecek.  

Editör: Ömür Ünver