Gazze Şehri, son günlerde İsrail ve Hamas güçleri arasında, çoğu hastaneye yakın sokaklarda yaşanan çatışmaların yoğunlaşmasına tanık oldu. Hastane kapısının birkaç metre yakınında tank ve zırhlı araçların bulunduğuna dair bilgiler aktarılıyor.

İsrail, Hamas'ı hastanenin altındaki tünellerde komuta ve kontrol merkezi işletmekle suçluyor, Hamas ve hastane ise bunu reddediyor. Gazze Şeridi'ni yöneten Hamas'ı da "insani çözümleri engellemekle" suçluyor.

İsrail ordusu da Şifa yakınlarında çatışmalar yaşanırken, hastaneye ateş açılmadığını ve hastanede kuşatma yapılmadığını, isteyen herkesin bunu yapabileceğini açıkladı

DSÖ'den açıklama

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) sözcüsü Christian Lindmeier, yaklaşık 600 kişinin hastanede kaldığını, diğerlerinin ise koridorlarda saklandığını belirterek, "Hastane çevresinde bakımları yapılamayan, hatta gömülemeyen, herhangi bir morga götürülemeyen cesetler var. Hastane artık olması gerektiği gibi çalışmıyor. Neredeyse bir mezarlık" ifadelerini kullandı.

Hamas yönetimindeki sağlık bakanlığı, hastanede hâlâ en az 2 bin 300 kişinin bulunduğunu, bunların 650'ye kadar hasta, 200 ila 500 personel ve yaklaşık bin 500 kişinin sığınacak yer aradığını söyledi.

Hastane müdürü: Yaklaşık 150 ceset çürüyor

Doktorlar ayrıca cesetlerin hastanede biriktiğinden ve çürüdüğünden de söz etti ve El Şifa'nın Müdürü Dr. Mohamed Abu Selmia, "hoş olmayan kokular bırakarak" çürüyen yaklaşık 150 ceset olduğunu söyledi.

BBC'ye İsrailli yetkililerin bu cesetlerin hastaneden çıkıp gömülmesine hâlâ izin vermediğini ve köpeklerin artık hastane alanına girip cesetleri yemeye başladığını söyledi.

Elektrik kesintileri nedeniyle kuvözde kalamayan onlarca prematüre bebeğin akıbeti konusunda da endişeler var.

Orangutan dünyada ilk kez şifalı bitki kullanarak yarayı tedavi ederken gözlemlendi Orangutan dünyada ilk kez şifalı bitki kullanarak yarayı tedavi ederken gözlemlendi

Dr Selmia, bu bebeklerden yedisinin oksijen eksikliği nedeniyle öldüğünü söyledi.

Bebeklerin tahliyesi için İsrailli yetkililerle görüşmeler yapıldığını ancak herhangi bir anlaşmaya varılmadığını söyledi.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun kıdemli danışmanlarından Mark Regev, İsrail'in bebekleri tahliye etmek için "pratik çözümler" sunduğunu söyledi ancak Hamas'ı bu önerileri kabul etmemekle suçladı.

"Jeneratörleri için teklif edilen yakıtı almıyorlar. Bebeklerin ambulanslarla taşınmasını desteklemiyorlar, dolayısıyla tabii ki orada sıkışıp kaldılar çünkü Hamas o korkunç fotoğrafları istiyor" dedi. Hamas'ı hastanenin altına tüneller inşa ederek "savaş alanına" dönüştürmekle de suçladı. Hamas hastaneyi operasyonları için kullandığını reddederken, içerideki doktorlar orada Hamas varlığının olmadığı konusunda ısrar ediyor.

El Şifa'nın yanı sıra Gazze Şeridi'ndeki diğer hastaneler de, 7 Ekim'den bu yana İsrail'in bölgeye uyguladığı abluka ve çatışmalar nedeniyle malzeme ve güç eksikliği de dahil olmak üzere yaygın sorunlar bildirdi.

Editör: Ömür Ünver