Yasa, 2017 referandumu ve başarısız bağımsızlık teklifi de dahil olmak üzere ayrılıkçı faaliyetler nedeniyle Katalan milliyetçilerine karşı açılan davaların geri çekilmesini amaçlıyor. Yasa, 177 milletvekilinin lehte, 172 aleyhte oy vermesiyle az bir çoğunluğun desteğini aldı.

Af yasası, Başbakan Pedro Sánchez'in Sosyalist Partisi'nin (PSOE) sunmasından bu yana altı ay boyunca parlamentoda kaldı.

Yasa resmi gazetede yayımlandıktan sonra hakimlere yasayı uygulamak için iki ay süre tanınacak. Hala yasal itirazlarla karşı karşıya kalabilir ancak bunların uygulanmasını engellemeleri beklenmiyor.

400 Katalan milliyetçisinin faydalanması bekleniyor

Aftan, Kasım 2011'den bu yana yasal işlemle karşı karşıya olan yaklaşık 400 Katalan milliyetçisinin faydalanması bekleniyor. Bunların çoğu, 2017'de yasa dışı sayılan bağımsızlık referandumunun organizasyonunda yer aldı. Referandum sırasında seçmenlere saldırdığı için hakkında soruşturma açılan polisler de yasadan yararlanacak.

Katalonya'nın eski başkanı Carles Puigdemont ülkeye dönecek

Bununla birlikte, bu kampanyadan en çok tanınan ve tartışmalı yararlanıcı, 2017'deki ayrılık hamlesine liderlik eden ve o zamandan bu yana suçluların iadesinden kaçarken ikamet ettiği Belçika'ya sürgüne giden Katalonya'nın eski başkanı Carles Puigdemont. Diğer bazı bağımsızlık yanlısı politikacılar da ülkeyi terk etti.

Puigdemont'un Katalonya için Birlikte (JxCat) partisi ve Katalan Cumhuriyetçi Solu (ERC), koalisyon hükümetine parlamento desteği karşılığında Sánchez'den af ​​talep etti.

BBC'nin aktardığı habere göre Puigdemont, muhtemelen Haziran ayında gerçekleşecek olan bölge parlamentosu oylaması için İspanya'ya dönmeyi planladığını söyledi. Geçtiğimiz Katalan seçimlerinde JxCat'in baş adayı olarak yarıştı ve Katalan Sosyalist Partisi'nin (PSC) ardından ikinci oldu. Eski bölge başkanı, hükümet kurmayı planladığını söylese de bunun için yeterli desteğe sahip görünmüyor.

İstanbul'da ulaşıma yüzde 13 zam yapıldı İstanbul'da ulaşıma yüzde 13 zam yapıldı

JxCat partisinden Miriam Nogueras, parlamentonun kararını "Bu merhamet değil, gerekli bir telafidir. Bugün bir savaşı kazandık ama çatışma bitmedi” dedi.

Editör: Ömür Ünver