İran devlet haber ajansı IRNA'nın haberine göre; dini lider Hamaney, Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı Muhammed Muhbir'in ülkenin yürütme organından sorumlu olduğunu ve Reisi'nin ölümünün ardından seçimlerin yapılması için en fazla 50 günlük bir süresi olduğunu söyledi.

Yine IRNA'nın aktardığına göre; Ali Bagheri Kani de dışişleri bakanlığına vekaleten atandı.

Muhammed Muhbir kimdir?

1 Eylül 1955 Dezful doğumlu Muhbir, İbrahim Reisi gibi tüm devlet meselelerinde son sözü söyleyen Hamaney'e yakın bir isim. 

İran-Irak Savaşı sırasında İslam Devrim Muhafızları'nın tıbbi birliklerinde subay olarak görev yaptı. 

Yönetim ve uluslararası hukuk olmak üzere iki alanda doktora derecesi bulunan Muhammed Muhbir, 2021 yılında cumhurbaşkanı birinci yardımcısı oldu.

Ekim ayında Moskova'yı ziyaret ederek Rus ordusuna karadan karaya füzeler ve ilave insansız hava aracı tedarik etmeyi taahhüt eden eden İranlı yetkililerden oluşan ekibin içinde yer aldı. 

Aynı heyette İran Devrim Muhafızları'ndan iki üst düzey isim ve Yüksek Ulusal Güvenlik Konseyi'nden bir yetkili yer alıyordu.

Muhbir, daha önce dini liderin doğrudan kontrolündeki bir yatırım fonu olan Setad'ın başkanıydı. 

Ne olmuştu?

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ve Dışişleri Bakanı Hüseyin Emirabdullahiyan, geçirdikleri helikopter kazasında hayatlarını kaybetti.

Reisi ve Emirabdullahiyan'ı taşıyan helikopter dün akşamüstü kaza geçirmişti ve İranlı yetkililer sisli havanın etkisiyle helikopterin yerini tespit etmekte zorlanmıştı. Helikopterin enkazında bu sabah saatlerinde ulaşıldı.

Al Jazeera'nın aktardığına göre helikopterdeki bazı cesetler, "tanınmayacak seviyede" yanmıştı.

Erdoğan'ın emekli maaş artışı sözlerini paylaşan vekile eleştiri: Hiç mi insan içine çıkmıyorsunuz Erdoğan'ın emekli maaş artışı sözlerini paylaşan vekile eleştiri: Hiç mi insan içine çıkmıyorsunuz

İranlı yetkililer, pazar günü boyunca kaza yerini bulmaya çalışırken Türkiye de Tahran'a yardım eden ülkeler arasında yer aldı. İran devlet televizyonu, Reisi'nin helikopterinin İran Kızılayı tarafından Akınca İHA'nın tespitlerinden sonra bulunduğunu açıkladı.

Editör: Ömür Ünver