Yüzyılların geleneği hemen her öğünde yudumladığımız çorbalar, zengin içerikleri ve besleyici özelliğiyle sofralarımızda önemi büyüktür. Ramazan ayında da çorba sofraların vazgeçilmezidir. Besleyici, hafif ve sağlıklı çorbalar, tüm gün süren açlıktan sonra mideyi rahatlatmaya yardımcı olur ve sizi ana öğüne hazırlar. Özenle hazırlayacağınız mide dostu Ramazan çorbası tarifleri ile sofralarınızı şenlendirebilir, yemeğinize sağlıklı bir başlangıç yapabilirsiniz. Ramazan ayında sizler için pratik ve hızlı bir şekilde hazırlayabileceğiniz 10 çorba tarifi ile birlikte sizlerleyim. Yayla Çorbası  İçindeki nane sayesinde içerken bir yandan ferahlığı da hissedeceğiniz, mutfağınızın en sevilen çorbalarından yayla çorbası. Malzemeler 1 kase süzme yoğurt,  1 yumurta, yarım fincan pirinç, 1 yemek kaşığı un, 7 su bardağı su, kristal tuz Üzeri için 2 yemek kaşığı tereyağı, 1 yemek kaşığı zeytinyağı, nane Hazırlanışı Pirinci hafif haşlayın. Tencerede yoğurt, un ve yumurtayı iyice çırpın. Suyu ilave edip karıştırın. Tencereyi ocağın üzerine alın. İçine hafif haşlanan pirinci ilave edip çorba kaynayana kadar karıştırın. Kaynadıktan sonra çorbanın altını kısın ara ara karıştırmaya devam edin. Tavada tereyağını ve zeytinyağını eritin üzerine nane dökün ve biraz pişirin. Nane sosu kaynayan çorbaya dökün 1 dakika daha pişirip altını kapatın. Biraz dinlendikten sonra servis yapın. Mercimek Çorbası  Mercimek çorbası her evde belki de her hafta pişer o halde iftar sofralarından da eksik olmasın. Malzemeler 1 su bardağı kırmızı mercimek, 1 adet soğan (4’e bölün), 1 adet havuç (iri parçalara bölün), 1 adet orta boy patates (4’e bölün), su ve kristal tuz. Üzeri için 1 yemek kaşığı nane ya da 1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber, 1,5 yemek kaşığı tereyağı Hazırlanışı Kırmızı mercimeği süzgeçte iyice yıkayın. Orta boy tencereye yıkanmış mercimek, doğranmış soğan, havuç ve patatesi ekleyin. Bir tutam tuz ve suyunu ilave koyup pişmeye bırakın.  Mercimeklerin posasının çıktığını, soğan, havuç ve patatesin piştiğini anladığınız an ocağın altını kapatın. Çorbayı blendırdan geçirin. Köpüklenme yaparsa üzerindeki köpüğü kepçe yardımıyla alın. Tencereyi tekrar ocağa alıp birkaç dakika kısık ateşte pişirin. Tavada tereyağında nane pişirip üzerine ilave edin. Domates Çorbası  Baharla birlikte yaz kokusu burnumuza yavaş yavaş geliyor. Kilerdeki domatesleri tüketme zamanı! Şimdi dilerseniz hazır domates sostan ya da taze domatesten hazırlayacağınız domates çorbası tarifi. Malzemeler 1 su bardağı domates sosu (yazdan hazırladığımız sosu robottan geçirip püre haline getirin) 1 yemek kaşığı tereyağı, 2 yemek kaşığı un, 1 yemek kaşığı domates çorbası, 1 çay bardağı süt, 4 su bardağı su, kristal tuz. Üzeri için Kaşar peyniri rendesi, karabiber Hazırlanışı Orta boy tencerede tereyağını eritin. İçine unu ilave edip kokusu çıkana kadar kavurun. Salçayı ilave edip kavurun. Daha sonra domates püresini ilave edip hızlıca karıştırın. Suyunu ve tuzu ilave edip kaynaya kadar karıştırarak pişirin. Kaynayan çorbaya sütü ilave edip karıştırın. Kısık ateşte 5-6 dakika pişirip ocaktan alın. Servis ederken kruton, rende kaşar ve karabiber ile servis yapın. Tarhana Çorbası  Mutfağınızda toz tarhana varsa 10 dakika hazırlanabilen bir çorbadır tarhana çorbası. Ramazan ayında hem iftarda hem de sahurda rahatlıkla yiyebileceğiniz tarif. Malzemeler 1 çay bardağı tarhana, 1 yemek kaşığı salça, 7 su bardağı soğuk su, 2 su bardağı su tarhanayı ıslatmak için, 3 yemek kaşığı zeytinyağı, 1-2 diş ezilmiş sarımsak, 1 çay kaşığı kuru nane, 1 çay kaşığı kırmız pul biber, kristal tuz. Hazırlanışı Öncelikle 2 su bardağı su ile tarhanayı ıslatın ve ara ara karıştırın. Tencerede zeytinyağında salçayı ilave edip kavurun. Üzerine 7 su bardağı suyu ilave edin.  Suda eriyen tarhanayı da ilave edip kaynayana kadar karıştırarak pişirin.  Tuz, nane ve kırmızı pul biberi ilave edin. En son ezilmiş sarımsağı ilave edip karıştırın. 2-3 dakika kaynadıktan sonra çorbanın altını kapatın. Ezo Gelin Çorbası  Güzelliği ile dillere destan olan ezogelin, hüzünlü bir hikayeden geldiği söylenir ezogelin çorbası.  Evde bulunan malzemelerle rahatlıkla yapabileceğiniz, içerisinde ki mercimeğin, bulgurun, pirincin besleyiciliği ile sizi tok tutacak tarif. Malzemeler 1 su bardağı kırmızı mercimek, yarım kahve fincanı pirinç, yarım türk kahvesi bulgur, 2 adet soğan, 2 yemek kaşığı salça, 2 yemek kaşığı tereyağı, 3 yemek kaşığı zeytinyağı, nane, kırmızı toz pul biber, karabiber, kristal tuz. Hazırlanışı Tencerede kırmızı mercimek, pirinç, bulgur, tüm soyulmuş soğan, tuz ve su ilave edip bakliyatlar yumuşayıncaya kadar pişirin. 1 adet soğanı yemeklik doğrayın. Tavada tereyağı ve zeytinyağını eritin. Yemeklik doğranan soğanı kavurun. Domates salçasını ilave edip kavurun. Hazırlanan sosu çorbaya ilave edip karıştırın. Nane, kırmızı pul biber, karabiber ve tuzu  ilave edip 2-3 dakika kaynatıp ocaktan alın. Tel Şehriye Çorbası  Dilerseniz domatesli dilerseniz daha farklı şekillerde hazırlayacağınız tel şehriye çorbası tarifi. Malzemeler 1 çay bardağı tel şehriye, 2 yemek kaşığı salça, 1 yemek kaşığı kuru nane, 1 çay kaşığı kimyon, 1 çay kaşığı pul biber,  1 su bardağı et veya tavuk suyu, 6 su bardağı su, zeytinyağı, kristal tuz. Hazırlanışı Tencereye yağı koyun ardından naneyi ilave edin. 1 dakika bekledikten sonra salçayı ilave edin. 2-3 dakika kısık ateşte kavurun. Tel şehriyeyi ilave edip 1-2 dakika kavurun, baharatları ilave edin. Et veya tavuk suyu ve sıcak suyu döküp karıştırın. Suyu az gelirse su ilave ekleyebilirsiniz.  5dakika kadar kaynadıktan sonra kapağı kapatıp ocaktan alın. Kapağı kapalı şekilde 5-10 dakika dinlendikten sonra servise hazırdır. Kremalı Mantar Çorba  Kremalı kıvamı ile mantar sevdiren mantar çorbası tarifi. Malzemeler 400 gr mantar, 1 adet orta boy soğan, 1,5 yemek kaşığı un, 1,5 su bardağı süt veya 200ml sıvı krema, 3 yemek kaşığı zeytinyağı, 1 yemek kaşığı tereyağı,  3,5 su bardağı su, 3-4 dal maydanoz, karabiber, kristal tuz. Hazırlanışı Mantarları iyice yıkayın ve saplarını çıkarıp küp küp doğrayın. Tereyağı ve zeytinyağını tencereye alın. Yemeklik doğranan soğanı ilave edip pembeleşinceye kadar kavurun. Doğranan mantarları ilave edip suyunu çekene kadar kavurun. Daha sonra unu ekleyip 1 dakika kavurduktan sonra 1,5 su bardağı sütü ve suyu ekleyip orta ateşte kaynamaya başlayana kadar karıştırarak pişirin. Altını kısıp 10 dakika kaynatın. Ateşten almadan karabiber, tuz ve ince doğranmış maydanozu ekleyip bir taşım kaynatın. Ekşili Topalak Çorba  Adı topalak olsa da bir kase içen herkesi yemek yemiş kadar doyuracak ana yemek kıvamında ekşili topalak çorba tarifi. Malzemeler 2 su bardağı ince esmer bulgur, 2 su bardağı un, 1 tatlı kaşığı kristal tuz, 1 yemek kaşığı salça Yemeğin Sosu İçin 1adet kuru soğan, 1 su bardağı haşlanmış nohut, 2 yemek kaşığı salça, 1 adet limon suyu, 1 su bardağı et suyu, 5 yemek kaşığı zeytinyağı, 1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber, 1 tatlı kaşığı kuru nane, kristal tuz. Sosu İçin 2 diş sarımsak, 1 limon suyu, kristal tuz Hazırlanışı Bulguru ıslatın ve üzerini kapatıp şişmeye bırakın. Şişen bulgura un, tuz ve salçasını koyup arada elinizi ıslatarak yoğurun. 5-10 dakika yoğurduktan sonra küçük toplar yapın. Unlu tepsiye dizin. Bu işlem bittikten sonra bir tencerede zeytinyağında yemeklik doğranmış soğanları kavurun. Kavrulan soğana salça ve baharatları ekleyip kokusu çıkınca et suyu, su ilave edin. Kaynamaya başlayınca limon suyu, nohut ve köfteleri ekleyin. Orta ateşte köfteler pişene kadar kaynatın. Sarımsakları ezin tuz ve limon suyunu karıştırın. İsteğe bağlı olarak çorbanıza katın. Lebeniye Çorba  Hem doyurucu hem besleyici hem de çok lezzetli bir çorba. Malzemeler 1 su bardağı haşlanmış nohut, 2 yemek kaşığı pirinç, 1,5 su bardağı  yoğurt, 2 yemek kaşığı un, yarım limon suyu, 6 su bardağı su Köftesi için 200 gr kıyma, 1 adet soğan, 2, 5 yemek kaşığı tereyağı, karabiber, 2 tatlı kaşığı kuru nane, kristal tuz. Hazırlanışı İlk önce köfteleri hazırlayın. Derin bir kase içinde kıyma, rendelenmiş soğan, tuz ve karabiber ekleyip iyice yoğurun. Köfteleri küçük misket şeklinde yuvarlayın ve buzdolabında dinlendirin. Uygun bir tencereye pirinci koyun ve üzerine 1 su bardağı su ekleyip yumuşayana kadar pişirin. Ardından 5 su bardağı suyu ekleyip haşlanmış nohutları ilave edip kaynatın.  Başka bir kasede yoğurt, un, limon suyunu kaynayan çorba suyunda bir kepçe alarak terbiyesine ilave edin. İyice karıştırın ve ılımasını bekleyin. Daha sonra bu karışımı yavaş yavaş çorba suyuna ilave ederek hızlıca karıştırıp kaynamaya bırakın. Eğer kıvam çok olursa su ilave edin.  Tavada tereyağını eritin. Kızgın yağ içinde köfteleri kızartın. Kızarmaya yakın kuru naneyi ilave edin. En son tuz ve kızaran köfteleri çorbaya ilave edin ve sıcak olarak servis yapın. Düğün Çorbası   Tadını tel tel ayrılmış gerdan etinden alan, terbiyeli bir çorba tarifi Malzemeler 500 gr kuzu gerdan eti, 6 su bardağı su Çorbanın Terbiyesi için 2 yemek kaşığı un, 1,5 su bardağı yoğurt, 1 adet yumurta sarısı,  yarım limon suyu, kristal tuz Servisi İçin 1 yemek kaşığı tereyağı, 1,5 çay kaşığı kırmızı tatlı toz biber, 1 tatlı kaşığı kuru nane Hazırlanışı Fazla yağı alınmış, bol suda yıkadığınız kuzu gerdan etini derin bir tencereye yerleştirin.  Üzerini geçecek kadar su ilave edip kısık ateşte haşlamaya bırakın. Haşlama esnasında tencerenin yüzeyine çıkan köpükleri kevgir yardımıyla alın. Çorbanın terbiyesini hazırlamak için; un, yoğurt, yumurta sarısı ve limon suyunu ayrı bir kasede çırpın. Haşladığınız kuzu gerdan etinin kemiklerini ayıklayın. Haşlanmış etleri uzun ince şeritlere ayırın. Arzuya göre haşlama suyunu ayrı bir tencereye süzün. Hazırlanan yoğurtlu terbiye karışımını çorba tenceresine yavaş yavaş ekleyip hızlıca karıştırın. Etleri de katıp kısık ateşte, arada bir karıştırarak kıvam alana kadar pişirin.  Servisinde kullanmak üzere; tereyağını küçük bir sos tenceresinde eritip kırmızı tatlı toz biberi kısık ateşte yakın. Kıvan alan  sıcak çorbaya tuz ve kızgın yağı katıp karıştırın. Servis yaparken kuru nane ilavesiyle sıcak olarak servis yapın. Afiyet olsun...                      

Editör: Ömür Ünver