Rusya Federal Hava Taşımacılığı Ajansı (Rosaviatsia) verilerine göre Afganistan'da kaybolan Falcon 10 uçağı Rusya devlet sivil uçak siciline kayıtlı olduğu öğrenilirken, uçakla önceki akşam iletişimin kesildiği ve radar ekranlarından kaybolduğu belirtiliyor.

İlk belirlemelere göre uçakta dört mürettebatla birlikte iki yolcu olmak üzere 6 kişinin bulunduğu kaydedildi. Rosaviatsiya’nın Telegram kanalından yapılan açıklamada, “Afganistan’daki Rus Büyükelçiliği’nden alınan bilgiye göre, yerel kara arama kurtarma ekipleri Falcon 10 uçağına ulaştı” ifadelerine yer verildi. Ön bilgilere göre uçakta bulunan 6 kişiden 4’ünün yaralı olduğuna dikkat çekilen açıklamada, 2 kişinin akıbetini belirleme çalışmalarının sürdüğü vurgulandı.

Rusya merkezli yayın kuruluşu Sputnik haberine göre, kiralık olarak kullanılan uçağın Gaya (Hindistan) – Taşkent (Özbekistan) – Moskova (Jukovski Havalimanı) arasında uçuş gerçekleştirdiği de belirtildi. Ancak özel jetin ilk kalkış noktasının Tayland'ın Utapao Havaalanı olduğu kaydedildi.

Afganistan'dan ilk açıklama

Afganistan geçici hükümetinin Sözcüsü Zabihullah Mücahid, kazaya dair X sosyal medya platformundaki hesabından açıklama yaptı.

Mücahid, dün akşam Rusya'ya ait uçağın Afganistan ve Tacikistan sınırında radardan kaybolduğunu belirtti.

KOSGEB şehir şehir girişimci arayacak KOSGEB şehir şehir girişimci arayacak

Afgan Hava Kuvvetlerinin bölgede arama ve kurtarma çalışmalarını sürdürdüğü bilgisini paylaşan Mücahid, detaylı açıklamanın en kısa sürede kamuoyu ile paylaşılacağını ifade etti.

Afganistan Ulaştırma ve Sivil Havacılık Bakanlığı ise uçağın rotasında Afgan hava sahasının bulunmadığını ve teknik arıza sonucu düşmüş olabileceğini bildirdi.  

Editör: Ömür Ünver