ABD'den Türk şirketlerine Rusya yaptırımı ABD'den Türk şirketlerine Rusya yaptırımı

Perşembe günü 280 öğrencinin kaçırıldığı olayın ardından Nijerya'da dün de bir okuladan 15 öğrenci ve 4 kadın kaçırıldı. Üç gün önce yaşananlar 2021'den bu yana bir okuldan yapılan en büyük toplu kaçırma olayıydı.

Okul yetkilileri ve ebeveynler, motosikletli silahlı adamlardan oluşan çetelerin, yaşları 8 ile 15 arasındaki ilkokul ve ortaokul çocuklarını kaçırdığını söyledi.

Nijeryalı askerler, Kuriga'nın da bulunduğu Kaduna eyaleti ve komşu eyaletlerdeki ormanları taramak için polis ve yerel arama ekipleriyle birlikte çalışıyor. Kaçırılanlar arasında kasabadaki hemen hemen her ailenin bir çocuğunun da olduğu sanılıyor.

Silahlı kişilerce vurulan ve hastanede tedavi altına alınan 14 yaşında olduğu sanılan bir öğrenci daha sonra hayatını kaybetti.

Kaçırma olayları, önceki gün Borno eyaletinin ücra bir kasabasından alınan kadın ve çocukların ardından gerçekleşti.

Kaçırılan çocukların aileleri kanun dışı gruplar oluşturarak çocukların nerede olduğu konusunda komşu topluluklardan yardım bekliyor.

Başkan Bola Tinubu, sosyal medyada kurbanların kurtarılacağından emin olduğunu belirterek,  "Ben ve bu kaçırılan vatandaşların bekleyen aile üyeleri için başka hiçbir şey kabul edilemez. Adalet kararlı bir şekilde uygulanacaktır." ifadelerine yer verdi.

2021'de aileler fidye ödemişti

Kuzey Nijerya'nın bazı bölgelerinde ebeveynler çocuklarının güvenliğinden korkuyor ve onların okula gitmesine izin verme konusunda ihtiyatlı davranıyor. Bunun sonucunda binlerce çocuk okula gidemiyor.

Kaduna'daki son büyük çocuk kaçırma vakası, silahlı kişilerin 150'den fazla öğrenciyi kaçırdığı Temmuz 2021'de gerçekleşti. Aileleri fidye ödedikten aylar sonra yeniden bir araya geldiler.

Son olay, Nijerya'nın kuzeydoğusundaki Chibok kasabasından 2014 yılında kaçırılan 300 kız çocuğunu akla getirdi.

Fidye yasası çıkarıldı

Nijerya, 2022'de fidye ödemesini yasaklayan bir yasa çıkardı. Yasada, fidye ödeyenlere de hapis cezası düzenlenirken isteyenlere 15 yıl hapis cezası öngörülüyor. Ayrıca mağdurların öldüğü durumlarda kaçıranlara ölüm cezası veriliyor.

Editör: Ömür Ünver