Katar Başbakanı Muhammed bin Abdulrahman Al Thani iyimser kaldığını söyledi ancak "zaman bizim lehimize değil" diye konuştu. Bu açıklama, İsrail başbakanının artan uluslararası baskıya rağmen Refah'a kara saldırısı planlarını sürdüreceğini söylemesinin ardından geldi.

Hamas, ateşkes anlaşmasına varılmasında ilerleme sağlanamamasından dolayı İsrail'i suçladı.

BM'den Gazze raporu: İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana böyle bir şey görmedik BM'den Gazze raporu: İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana böyle bir şey görmedik

ABD, İsrail, Mısır ve Katar'dan üst düzey yetkililerin çatışmalara ara verilmesi için arabuluculuk yapmak amacıyla bir araya geldiği Kahire'de görüşmeler sürüyor.

Münih Güvenlik Konferansı'nda dünya liderlerinin katıldığı bir toplantıda konuşan Abdulrahman Al Thani, "Son birkaç gündeki gidişat pek umut verici değil ancak her zaman tekrarladığım gibi, her zaman iyimser kalacağız ve her zaman zorlamaya devam edeceğiz. Bu anlaşmanın daha büyük ölçekte konuştuğumuza inanıyorum ve bu müzakerelerin insani kısmında hala bazı zorluklar görüyoruz" diye konuştu.

"Ateşkes sağlamak için rehine anlaşması yapılması şart"

Abdulrahman Al Thani, ancak ateşkesin Hamas'ın elindeki rehinelerin serbest bırakılmasına yönelik bir anlaşmaya bağlı olmaması gerektiğini de vurgulayarak, "İçinde bulunduğumuz ikilem bu ve ne yazık ki birçok ülke tarafından suiistimal ediliyor; ateşkes sağlamak için rehine anlaşması yapılması şart" dedi.

Netanyahu, savaşın sürmesinde ısrarcı

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, ABD Başkanı Joe Biden'ın talebi üzerine müzakerecileri gönderdiğini ancak Hamas'ın taleplerinin "yanıltıcı" olması nedeniyle daha fazla görüşme için geri dönmediklerini söyledi. Cumartesi günü Tel Aviv'de düzenlediği basın toplantısında konuşan Netanyahu, Hamas'ı yok etme hedeflerini yineledi ve güçlerinin İsrail "mutlak zafer" elde edene kadar savaşacağını ifade etti.

Netanyahu aynı zamanda Gazze'de kalan rehinelerin eve getirilmesi yönünde ülke içinde de baskıyla karşı karşıya. Cumartesi günü Tel Aviv'de toplanan binlerce protestocu erken seçimlerin 2026'ya kadar planlanmaması çağrısında bulundu. İsrail Başbakanı, kendi iktidardaki Likud partisinin Gazze'yle çatışma sona erdikten hemen sonra seçime yönelik benzer çağrılarını reddederek seçimin "olacağını" kaydetti.

Hamas'tan yardım malzemesi şartı

Bu arada Hamas, ateşkes anlaşmasına varılmasında ilerleme sağlanamamasından İsrail'i sorumlu tuttu. Hamas, Gazze'nin kuzeyine yardım malzemeleri getirilmediği takdirde katılımını askıya alacağını açıkladı. Yardım kuruluşları, bölgedeki yiyecek, su ve ilaç eksikliğinden giderek daha fazla endişe duyduklarını söylüyor.

Editör: Ömür Ünver