Batılı ülkeler İsrail'e, daha fazla rotayı kolaylaştırarak ve ek geçişler açarak kara teslimatlarını genişletmesi konusunda baskı yaptı. Kamyonlar, Mısır kontrolündeki Refah Kapısı ve İsrail kontrolündeki Kerem Şalom Kapısından Gazze'nin güneyine giriyor. Ancak İsrail kara saldırısının ilk aşamasının odak noktası olan kuzey Gazze, son aylarda büyük ölçüde yardımdan mahrum kaldı. Tahminen 300 bin Filistinli orada çok az yiyecek ve temiz suyla yaşıyor.

İsrail, yardım çabalarını engellemekle suçlanıyor ve geçen hafta bağımsız bir BM uzmanı İsrail'i "Gazze'deki Filistin halkına karşı bir açlık kampanyası" başlatmakla suçladı. İsrail'in BM misyonunun hukuk danışmanı Yeela Cytrin, protesto amacıyla salonu terk etmeden önce "İsrail, açlığı bir savaş aracı olarak kullandığı yönündeki iddiaları tamamen reddediyor" şeklinde yanıt verdi.

ABD ordusundan yardım iskelesi; Yardım kuruluşlarından eleştiri

Bu arada, ABD ordusu, bir ABD askeri gemisinin Gazze kıyısı açıklarında geçici bir iskele inşa etmek için gerekli ekipmanı taşımak üzere Orta Doğu'ya doğru yola çıktığını açıkladı.

Destek gemisi General Frank S Besson Cumartesi günü Virginia eyaletindeki bir askeri üsten yola çıktı.

ABD Merkez Komutanlığı X'te, ABD gemisinin Biden'ın duyurusunu yaptıktan "36 saatten kısa bir süre sonra" yola çıktığını yazdı. Açıklamada, "hayati insani malzemelerin Gazze'ye ulaştırılması için geçici bir iskele kurulmasına yönelik ilk ekipmanı taşıyor" ifadesine yer verildi.

Pentagon, hiçbiri karaya çıkmayacak olan 1000 askerin yardımıyla iskeleyi inşa etmenin 60 gün sürebileceğini bildirdi.

Yardım kuruluşları ise Gazze'de acı çekenlerin bu kadar bekleyemeyeceklerini söyledi.

AB yardım gemisi hazır; İsrail kontrol edecek

Öte yandan AB tarafından hazırlanan 200 ton yardım yüklü gemi Güney Kıbrıs'taki bir limandan yola çıkmak için hâlâ izin bekliyor.

AB'nin, yardımların doğrudan Gazze'ye en yakın AB ülkesi olan Kıbrıs'tan gönderilmesine izin vermek için hafta sonu yeni bir deniz rotasının açılacağı yönündeki duyurusunun ardından, Open Arms adlı geminin Pazartesi gününden önce yola çıkabilmesi umut ediliyor.

Meteorolojiden 'kuvvetli rüzgar ve yağış' uyarıları! Meteorolojiden 'kuvvetli rüzgar ve yağış' uyarıları!

Gemi aynı adı taşıyan İspanyol yardım kuruluşu Open Arms'a ait ve gemideki yiyecekler ABD'li yardım kuruluşu World Central Kitchen tarafından sağlandı.

ABD iskelesi inşa edilmeden önce deniz yoluyla gönderilen herhangi bir yardımın güvenli bir şekilde kıyıya nasıl ulaşacağı ise henüz belli değil. Gazze'nin işleyen bir limanı yok ve çevresindeki sular büyük gemiler için fazla sığ olduğundan gemiler yanaşamıyor. Ancak Open Arms'ın kurucusu Oscar Camps, Associated Press'e, World Central Kitchen'dan bir ekibin yardım almak için şimdilik gizli tutulan varış noktasındabir iskele inşa ettiğini söyledi.

İsrail ise yardımın, Kıbrıs'ta "İsrail standartlarına uygun" güvenlik kontrolleri yapıldıktan sonra dağıtılacağını söyledi.

Editör: Ömür Ünver