İspanya Bisiklet Turu'nun (Vuelta a Espana) final etabı, Filistin yanlısı protestocuların Madrid'in merkezindeki parkurun bir bölümüne girmesinin ardından iptal edildi.
Protestocular, bisikletçilerin defalarca geçmesi gereken Gran Via da dahil olmak üzere parkurun birçok noktasında bariyerleri devirdi ve yolu işgal etti.
İspanya'nın başkenti Madrid'in sokaklarına 1000'den fazla polis memuru konuşlandırıldı.
Yarışın 21. ve son etabına lider giren Danimarkalı bisikletçi Jonas Vingegaard, kazanan ilan edildi. Joao Almeida ikinci, Tom Pidcock üçüncü oldu.
Bu yılki İspanya Bisiklet Turu'nda İsrail-Premier Tech takımına karşı çeşitli protestolar gerçekleştirildi. Bu nedenle bazı etaplar kısaltıldı.
Geçtiğimiz hafta İsrail-Premier Tech, takım isminin yer almadığı formalarla yarışmaya başlamıştı.
Başbakan destek verdi, Belediye Başkanı eleştirdi
Son etap öncesinde konuşan İspanya Başbakanı Pedro Sanchez, protestoculara hayranlık duyduğunu söyledi. Sanchez, güneydeki Malaga kentinde düzenlenen bir sosyalist parti mitinginde yaptığı konuşmada, "Bugün Vuelta'nın sonu. Sporculara saygı ve takdirimizi, Filistin gibi haklı davalar için seferber olan İspanyol halkına ise hayranlığımızı sunuyoruz." dedi.
Madrid Belediye Başkanı Jose Luis Martinez-Almeida, Sanchez'in yorumlarını eleştirerek, "Başbakan'ın bu sabah protestoları kışkırtan açıklamaları nedeniyle doğrudan sorumlu olduğu şey şiddettir. Bugün, bu büyük şehrin belediye başkanı olduğumdan bu yana en hüzünlü gün." dedi.