Kırmızı et fiyatlarında, şap hastalığı ve maliyet kaynaklı büyük artışlar yaşandı. Kuşbaşının bin liraya dayandığı reyonlarda, tek bir pirzola 400 liradan satılıyor.
Türkiye’de kırmızı et fiyatları, son bir ayda yaşanan sert yükselişle birlikte mutfaklardaki ana gündem maddesi haline geldi. İstanbul’daki reyonlarda kuşbaşının kilogram fiyatı 1.000 TL sınırına dayanırken, lüks segmentte yer alan bonfile 2 bin 300 TL’ye fırladı.
Nefes Gazetesi'nin haberine göre Süt, Et ve Damızlık Sığır Yetiştiricileri Derneği (TÜSEDAD), fiyatlardaki bu ani tırmanışın temel nedenlerinden biri olarak ülke genelinde yayılan şap hastalığını gösteriyor. Hastalık nedeniyle besi hayvanlarında yüzde 30, süt sığırlarında ise yüzde 20 oranında kayıp yaşandığı tahmin ediliyor. İthalat hamlelerine rağmen, yerli üretimdeki bu kayıplar etiketlere zam olarak yansıyor.
1 ayda yüzde 35'e varan artış
25 Kasım - 20 Aralık tarihleri arasındaki kısa sürede fiyat değişimleri dikkati çekti:
Yağsız Kıyma: 700 TL'den 900 TL'ye (%29 artış)
Kuşbaşı: 780 TL'den 990 TL'ye (%27 artış)
Biftek: 900 TL'den 1.200 TL'ye (%33 artış)
Bonfile: 1.700 TL'den 2.300 TL'ye (%35 artış)
Pirzola: Kilogramı 1.600 TL; paket içindeki tek bir kalemi 400 TL.





