Dünyada koronavirüsten ölümlerin sayısı 5 milyonu aşarken, aşılar nedeniyle pandeminin kontrol altına alındığı düşünülse de vaka sayılarının bütün dünyada artması yeni önlemleri de beraberinde getirdi.

Koronavirüsün çıkış noktası olan dünyanın en büyük nüfusuna sahip ülkesi Çin'de Çin Ulusal Sağlık Komisyonu, başkent Pekin'e girişleri yasakladı. Rusya'da pandeminin başlangıcından bu yana en yüksek ölüm oranlarına rastlanırken, Belçika'da vaka sayıları geçtiğimiz yılın üzerine çıktı. İngiltere, Almanya, Hollanda ve Yunanistan ise artan vakalar karşısında yeni önlemleri devreye aldı.

ÇİN: Pekin'e seyahat yasaklandı

Çin Ulusal Sağlık Komisyonu verilerine göre, ekimden bu yana kaydedilen vaka sayısı 500’e yaklaştı. Son 24 saatte Çin’in güneybatısındaki Çongçing şehri ve Siçuan eyaletinin başkenti Çıngdu, yerel kaynaklı yayılmanın görüldüğü şehirler arasına katıldı. Pekin'de son 24 saatte 9 vaka ortaya çıktı, 43'e çıkan vaka sayısı nedeniyle Pekin’e seyahatler yasaklandı. Bu bölgelere seyahat eden yolcuların virüs testi negatif olsa dahi dönüş için uçak ve tren bileti alamadığı bildirildi. COVID-19 salgınında ilk vakaların ortaya çıktığı Çin ana karasında bugüne dek 97 bin 423 vaka tespit edilirken 4 bin 636 kişi hayatını kaybetti. Halen 37'sinin durumu ağır 1000 hastanın tedavisi sürüyor.

BELÇİKA: Vaka sayıları geçen yılı aştı

Belçika'da günlük koronavirüs vaka sayıları 7 bin 758'e yükselerek geçen yılın aynı günlerindeki seviyeyi aştı. Belçika Ulusal Halk Sağlığı Enstitüsü'nün (Sciensano) verilerine göre, son 7 günlük vaka sayılarının günlük ortalaması 7 bin 758'e çıktı. Geçen yıl 2-8 Kasım döneminde günlük vaka sayısı 7 bin 715'ti. Vakalar yükselmesine rağmen ölüm sayıları geçen yılın 10'da 1'i civarında seyrediyor.
Belçika'da 2020'nin aynı haftasında günde ortalama 205, bu sene ortalama 20.4 kişi Covid-19'dan hayatını kaybetti. Hastaneye yatışlar da geçen yıla kıyasla düşük seyrediyor.
11.4 milyon nüfuslu Belçika'da 2021 başında başlayan aşılama kampanyasında bugüne kadar halkın yüzde 88'ine en az bir doz, yüzde 74'üne en az 2 doz aşı yapıldı.
Belçika hükümeti, vakaların sonbaharda yükselmeye başlamasıyla restoran ve kafeterya gibi işletmelerle kalabalık etkinliklere girişlerde aşı sertifikası gösterilmesini zorunlu hale getirdi. Covid-19 salgınından Avrupa'da en fazla etkilenen ülkelerden Belçika'da bugüne kadar 1.4 milyon vaka tespit edildi, virüs nedeniyle 26 bin 83 kişi hayatını kaybetti.

RUSYA: Ölüm sayıları her gün yükseliyor

 Salgın nedeniyle izin günleri ilan edilen Rusya’daki günlük can kaybı rekoru bir kez daha yenilenerek bin 195 oldu. Rusya Koronavirüsle Mücadele Merkezi'nin açıklamasına göre son 24 saatte ülkedeki vaka sayısı 40 bin 217 arttı ve 8 milyon 673 bin 860’a çıktı. Gün içinde tespit edilen can kaybı sayısı da bin 195 yükseldi. Bu şimdiye kadar tespit edilen en yüksek günlük can kaybı.
Başkent Moskova, St. Petersburg ve Moskova bölgesi vaka ve can kayıplarının en yüksek olduğu yerler olarak kayda geçti. Pandeminin başından beri ülkede 243 bin 255 kişi hayatını kaybetti.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, vaka artışları nedeniyle daha önce Başbakanı Yardımcısı Tatyana Golikova’nın getirdiği öneriyi destekleyerek, 30 Ekim-7 Kasım dönemini ücretli izin haftası ilan etmişti. Bu arada bölgelere gerektiği takdirde izin günlerini 23 Ekim’den başlatabilmeleri yönünde yetki verilmişti.

ALMANYA: Pandemi döneminin en yüksek vaka sayısı kaydedildi

Avrupa'da artan koronavirüs vakaları karşısında kısıtlamalara geri dönüp dönülmemesi tartışılırken, Almanya pandemi döneminin en yüksek vaka sayısını gördü. Almanya'da eyaletlerin sağlık bakanlarının bugün başlayacağı iki günlük toplantı öncesi rekor Covid vakası açıklandı. 33 bin 949 vakayla pandeminin başından beri en yüksek sayıyı gören Almanya'da bundan önceki rekor 18 Aralık'ta 33 bin 777 vaka olmuştu.
Angela Merkel'in başbakanlığındaki hükümetin Başbakanlık Dairesi Başkanı Helge Braun ise eyaletlerin yaşlılara destekleyici üçüncü aşı dozu yapma konusunda daha hızlı ilerleme kaydetmesi gerektiğini söyleyerek "Bunu çok uzun zaman önce yapmalıydılar" dedi.
Robert Koch Enfeksiyon Hastalıkları Enstitüsü'nün verilerine göre, çarşamba günü itibarıyla Almanya'da 60 yaş üstü kişilerin sadece yüzde 6.7'si destekleyici üçüncü aşı dozunu olmuş durumda.

AVRUPA BİRLİĞİ: Kısıtlamalara dönülmesi tartışılıyor

Avrupa genelinde koronavirüs enfeksiyonlarındaki artış, kısıtlamaların yeniden getirilip getirilmeyeceği ve daha fazla insanın aşı olmaya nasıl ikna edileceği konusunda tartışmalara yol açıyor. BM'ye bağlı Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) Avrupa Direktörü Hans Kluge, bugünkü basın toplantısında Avrupa'daki mevcut Covid bulaşma oranıyla ilgili uyarı yaptı.
"Avrupa Bölgesi'nin 53 ülkesindeki mevcut bulaşma hızı ciddi endişe kaynağı" diyen Kluge, virüsün daha bulaşıcı Delta varyantının körüklemesiyle vakaların yeniden rekor düzeylere yaklaştığını belirtti.
Covid'den hastaneye kaldırılma oranlarının bir haftada iki kattan fazla arttığını aktaran Kluge, 'güvenilir bir projeksiyona göre 1 Şubat 2022'ye dek Avrupa'nın Covid'den yarım milyon ölüm daha görebileceği' uyarısında bulundu. Vaka artışından 'yetersiz aşılama ve halk sağlığı önlemlerinin gevşetilmesini' sorumlu tutan Kluge, 'projeksiyona göre Avrupa ve Orta Asya'da herkesin maske takması uygulamasına yüzde 95 katılım sağlanması halinde Şubat 2022'ye kadar kaybedilmesi beklenen 500 bin hayatın 188 binin kurtulabileceğini' belirtti.
İNGİLTERE: Artan vakalar nedeniyle kış uyarısı yapıldı
  İngiltere Kamu Sağlığı İdaresi Başkan Yardımcısı Profesör Jonathan Van-Tam, ülkedeki "çok yüksek" yeni tip koronavirüs (Covid-19) vaka oranlarının, "kış aylarının zor geçebileceği" anlamına geldiğini söyledi. Profesör Van-Tam, BBC'ye yaptığı açıklamada, İngiltere'deki Covid-19 vaka oranlarının sonbaharın erken döneminde bu kadar hızlı ilerlemesinin "endişe verici" olduğunu belirtti. Çok fazla insanın salgının artık bittiğine inandığını söyleyen Van-Tam, "Kişisel olarak kışın zor ayların geleceğini hissediyorum ve (salgın) bitmedi." ifadesini kullandı. Covid-19 nedeniyle ölümlerin arttığına ve enfeksiyonların daha büyük yaş gruplarına nüfuz etmeye başladığına dair işaretlerin olduğuna dikkati çeken Van-Tam, mevcut Covid-19 seviyelerinin, "artık dikkatli olunması gerektiği" anlamına geldiğini ve uzmanların, ilerleyen günlerde verileri analiz etmeye devam edeceğini ifade etti. İngiltere'de dün Covid-19 nedeniyle 33 bin 865 yeni vaka tespit edilmiş, 293 kişi hayatını kaybetmişti. İngiltere Sağlık Bakanı Sajid Javid da salgının hala tehdit olmaya devam ettiğini, kış aylarında günlük 100 bin Covid-19 vakası görülebileceği uyarısında bulunmuştu.

HOLLANDA: Tekrar maske uygulamasına dönüldü

Hollanda hükümeti yüksek vaka artışları nedeniyle, Covid-19 önlemlerini yeniden sıkılaştırmaya karar verdi. 25 Eylül'de son verilen ağız maskesi ve 1,5 metrelik sosyal mesafe uygulaması, hafta sonundan itibaren yeniden zorunlu olacak. Hollanda, kısıtlamaları ilk gevşeten ülkeler arasında bulunuyordu.

YUNANİSTAN: Vaka sayısında hızlı artış yaşanıyor

Yunanistan'da günlük yeni tip koronavirüs (Covid-19) vaka sayısının salgının başından bu yana en yüksek seviyeye ulaştığı bildirildi. Ulusal Kamu Sağlığı Kurumundan (EODY) yapılan açıklamaya göre, son 24 saatte 6 bin 808 vaka tespit edildi. Salgının başından bu yana günlük vaka sayısının en yüksek seviyeye ulaştığı ülkede son 24 saatte Covid-19 nedeniyle 42 kişi yaşamını yitirdi, virüse bağlı can kaybı sayısı 16 bin 151'e çıktı. Hükümet vaka sayısındaki hızlı artış nedeniyle Covid-19 ile mücadelede uygulanacak yeni tedbirleri açıklamıştı. 6 Kasım'dan itibaren geçerli olacak yeni tedbirler çerçevesinde Covid-19 aşısı olmayan tüm çalışanların, ücretlerini kendileri ödeyerek haftada iki kez Covid-19 testi yaptırmak zorunda olacağı bildirilmişti.
Editör: Ömür Ünver