Çinli emlak devi Evergrande, iki yıl önce temerrüde düşmesiyle yarattığı şok dalgasına yenisi eklendi. Haziran 2022'de yatırımcılarından biri olan Hong Kong merkezli Top Shine Global tarafından Evergrande'nin hisse geri satın alma anlaşmasını yerine getirmediğini belirtilen davada Yargıç Linda Chan, sorunlu geliştiricinin borçlarını yeniden yapılandırmak için defalarca bir plan ortaya koyamaması üzerine tasfiye kararı verdi. 

Firma, 325 milyar doları aşan yükümlülükleriyle Çin'deki emlak krizinin simgesi oldu. Son karar, yetkililerin borsadaki satışları durdurmaya çalıştığı bir dönemde Çin'in finans piyasalarında daha fazla dalgalanma yaratması bekleniyor. Çin'in emlak sektörü, dünyanın ikinci büyük ekonomisinin yaklaşık dörtte birine katkıda bulunuyor. Açıklamanın ardından Evergrande hisseleri Hong Kong'da %20'den fazla düştü. Hisselerin alım satımı durduruldu.

Mahkeme kararı öncesinde, Çin Yüksek Mahkemesi ve Hong Kong Adalet Bakanlığı, Çin ana karası ile Hong Kong arasındaki hukuki ve ticari kararların karşılıklı tanınması ve tenfizine ilişkin bugün yürürlüğe giren bir düzenlemeyi imzaladı. Ancak bu sürecin takip edilip edilmeyeceği Çin hükümetine bağlı olabilir ve tasfiye emri mutlaka Evergrande'nin iflas edeceği ve çökeceği anlamına gelmiyor.

Eergrande'nin borcunun büyük çoğunluğu, paralarını talep etmek için yasal yolları sınırlı olan Çin anakarasındaki borç verenlere ait. Buna karşılık, yabancı alacaklılar davaları Çin ana karası dışındaki mahkemelere taşımakta özgür ve bazıları, Evergrande ve diğer geliştiricilerin listelendiği Hong Kong'u ona karşı dava açmak için seçti.

Ancak Evergrande'nin varlıklarının çoğu Çin anakarasında bulunuyor ve "tek ülke, iki sistem" sloganına rağmen yargı yetkisiyle ilgili çetrefilli sorunlar mevcut.

Çin Komünist Partisi ayrıca, inşaat çalışmalarına başlamadan önce ev satın alan kişilerin ödedikleri parayı almalarını sağlamak için müteahhitleri ayakta tutma konusunda da istekli görünüyor.

İliç'deki maden faciası: Denetleme görevini iki Bakanlık da kabul etmedi İliç'deki maden faciası: Denetleme görevini iki Bakanlık da kabul etmedi

Bu, Pekin'in Hong Kong mahkeme kararını umursamamayı seçebileceği anlamına geliyor.

Ana şirkete yönelik tasfiye emri, Evergrande'nin inşaat çalışmalarının derhal durdurulması anlamına da gelmiyor.

Editör: Ömür Ünver