ABD Merkez Komutanlığı (CENTCOM) yaptığı açıklamada, Suriye sınırı yakınlarında Ürdün'ün kuzey doğusundaki bir üsse düzenlenen insansız hava aracı saldırısında üç askerinin öldüğünü ve 25 kişinin yaralandığını aktardı. 

ABD Başkanı Joe Biden, saldırının "radikal İran destekli militan gruplar" tarafından gerçekleştirildiğini söyledi.

Biden'ın yaptığı açıklamada, "Jill ve ben, bu aşağılık, tamamen adaletsiz saldırıda bu savaşçıların kaybının yasını tutmada ölen ve ülke çapındaki Amerikalılarımızın ailelerine ve arkadaşlarına katılıyoruz" ifadeleri yer aldı.

Öldürülen ve yaralanan askerlerin isimleri henüz açıklanmadı. 

Hamas'ın 7 Ekim'de İsrail'e düzenlediği saldırılardan bu yana ilk kez bölgede ABD askerleri öldürüldü. Bölgedeki ABD üslerine saldırılar oldu ancak şu ana kadar ABD ordusu tarafından herhangi bir kayıp bildirilmedi.

Küresel rapor açıklandı... 10 riskin 5'i çevreyle ilgili Küresel rapor açıklandı... 10 riskin 5'i çevreyle ilgili

Ürdün'den açıklama 

Ürdün hükümet sözcüsü Muhenned Mubaydin, El-Memleke TV'ye 3 ABD askerinin öldüğü, 25'inin yaralandığı saldırıyla ilgili açıklamada bulundu.

Mubaydin, ABD güçlerine yönelik saldırının Ürdün topraklarında değil Suriye sınırı yakınlarında gerçekleştiğini ve Tenef Üssü'nün hedef alındığını bildirdi.

ABD askerlerinin konuşlandığı Tenef Üssü, Suriye-Irak-Ürdün üçgeninde yer alıyor.

ABD'nin açıklamasında ise saldırının Ürdün’ün kuzeydoğusunda, Ürdün topraklarında gerçekleştiği bildirilmişti.

Biden: Cevapsız bırakmayacağız

ABD'nin Suriye-Irak-Ürdün üçgeninde bulunan stratejik konuşlanması Kule 22'ye yapılan saldırıyı İran destekli Irak İslami Direniş Hareketi üstlendi. ABD ise saldırının direkt Tahran tarafından planlandığını düşündüklerinin sinyallerini verdi. 

Biden, pazar günü yaptığı açıklamada, "Bu saldırıyla ilgili bilgi toplamaya devam etsek de Suriye ve Irak'ta faaliyet gösteren İran destekli milis gruplar tarafından gerçekleştirildiğini biliyoruz" dedi.

Saldırının cevapsız bırakılmayacağını vurgulayan Biden, "Terörle mücadeleye bağlılığımız sürecek. Şüpheniz olmasın: Sorumluların tümüne seçtiğimiz zamanda ve seçtiğimiz şekilde karşılık vereceğiz" dedi.

Biden daha sonra Güney Carolina'da düzenlediği kampanya mitinginde öldürülen üç ABD askeri için saygı duruşu istedi ve daha sonra "Karşılık vereceğiz" dedi.

ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin de daha sonra Biden'ın sözlerine benzer şekilde, "ABD güçlerine yönelik saldırılardan İran destekli milisler sorumlu ve biz de kendi seçtiğimiz zaman ve yerde karşılık vereceğiz" ifadesini kullandı.

İran: İlgimiz yok

İran'ın New York'taki BM Daimi Temsilciliği, Ürdün’ün kuzeydoğusunda 3 ABD askerinin öldürüldüğü saldırıya ilişkin bir açıklama yayınladı. İran’ın ABD'nin askeri üssüne yönelik saldırıyla bir bağlantısı ya da bir ilgisinin olmadığı kaydedildiği açıklamada, bölgede ABD güçleri ve direniş grupları arasında çatışma olduğu, bunun misilleme saldırılarına neden olduğu kaydedildi.

Editör: Ömür Ünver