İki BM kuruluşu, Avrupa ve Orta Asya'da kızamık vakalarının arttığı uyarısında bulunarak salgına müdahale için acil eylem çağrısı yaptı.

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ve UNICEF tarafından yapılan ortak açıklamada, bu yıl Avrupa bölgesinde görülen kızamık vakalarının 2023 yılı toplamından daha fazla olacağı belirtildi.

DSÖ Avrupa Bölge Direktörü Dr. Hans Kluge yaptığı açıklamada, "Bir kızamık vakası bile acil bir eylem çağrısı olmalıdır. Hiç kimse bu yıkıcı ama kolaylıkla önlenebilir hastalığın sonuçlarına katlanmamalıdır" dedi.

BM: Dünya genelinde her 11 kişiden biri açlıkla karşı karşıya BM: Dünya genelinde her 11 kişiden biri açlıkla karşı karşıya

Kızamık, ciddi komplikasyonlara yol açabilen ancak aşılama yoluyla önlenebilen oldukça bulaşıcı bir virüs.

DSÖ'ye göre hastalığın belirtileri arasında "yüksek ateş, öksürük, burun akıntısı ve tüm vücutta döküntü" yer alıyor.

DSÖ'nün Avrupa bölgesindeki 53 ülkenin 45'inde 2024 yılının ilk üç ayında 56 binden fazla kızamık vakası görüldüğü belirtildi.

Bu rakam, 2023 yılı boyunca Orta Asya'nın bazı bölgelerini de içeren bölgedeki 41 ülkede bildirilen 61 binden fazla virüs vakasıyla karşılaştırıldı.

Savunmasız kişileri aşılama çağrısı

2023'te bildirilen kızamık vakalarının neredeyse yarısı beş yaşın altındaki çocuklarda görüldü ve virüse yakalananların dörtte üçünden fazlası herhangi bir doz kızamık aşısı almamıştı.

Kluge ülkeleri, aşı kapsamı yüksek olsa bile "virüsün herhangi bir toplumda yerleşmesini önlemek" için savunmasız kişileri aşılamaya çağırdı.

UNICEF'in Avrupa ve Orta Asya Bölge Direktörü Regina De Dominicis yaptığı açıklamada, "Kızamık vakalarındaki artış, aşılama kapsamındaki bozulmanın açık bir işaretidir" dedi.

De Dominicis, çocukları "bu tehlikeli ama önlenebilir hastalıktan" korumak için hükümetlerin acilen harekete geçmesi çağrısında bulundu.

Bölgede en fazla kızamık vakasının görüldüğü ülkeler Kazakistan, Azerbaycan ve Rusya oldu.

Romanya ve Avusturya, Nisan 2023 ve Mart 2024 tarihleri arasında bölgede en fazla vakanın görüldüğü ilk on ülke arasında yer alan tek AB ülkeleridir.

Önceki 'endişe verici artış' uyarıları

DSÖ geçen yılın sonlarında Avrupa'da kızamık vakalarında "endişe verici bir artış" yaşandığını ve 2023 yılında bölge genelinde 30 kattan fazla artış olacağını söyledi.

Geçtiğimiz ay Avrupa Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi, AB ülkelerinde kızamık ve boğmaca (boğmaca olarak da bilinir) gibi aşıyla önlenebilir hastalıklarda artış olduğu konusunda uyarıda bulundu.

Mart 2023 ile Şubat 2024 sonu arasında AB ülkelerinde beşi ölüm olmak üzere yaklaşık 5.770 kızamık vakası rapor edilmiştir.

Bir yaşın altındaki bebekler aşı için çok küçük olduklarından kızamık açısından en yüksek risk altında.

ECDC, "Kızamık çok kolay yayılır, bu nedenle, iki doz kızamık içeren aşı ile aşılanmış nüfusun en az yüzde 95'ini kapsayan yüksek aşılama kapsamı, bulaşmayı kesmek için gereklidir" dedi.

Boğmaca vakaları da artmakta olup, ECDC 2022 ve 2021 yıllarına kıyasla 2023 ve 2024 yıllarında vakalarda on kattan fazla bir artış olduğunu bildirildi.

Ajans, bebeklerin zamanında aşılanmasının çok önemli olduğunu ve hamilelik sırasında aşılamanın küçük bebeklerin korunmasına da yardımcı olabileceğini söyledi.

Editör: Ömür Ünver